Zemřela francouzská zpěvačka a idol 60. let Françoise Hardyová, bylo jí 80 let

ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 6. 2024 8:46
Ve věku 80 let zemřela francouzská zpěvačka a herečka Françoise Hardyová. O úmrtí idolu 60. let a ženy, která svými melancholickými baladami fascinovala rockery Boba Dylana nebo Micka Jaggera, informoval syn. Podle agentury AFP se Francie loučí s "ikonou", "jedinečným hlasem" a "legendou francouzské hudby".
Francoise Hardyová na archivním snímku s francouzským režisérem a hercem Rogerem Vadimem.
Francoise Hardyová na archivním snímku s francouzským režisérem a hercem Rogerem Vadimem. | Foto: ČTK

Hardyová zesnula po boji s rakovinou, která se u ní poprvé objevila v roce 2004 a kvůli níž roku 2015 po více než pěti dekádách ukončila pěveckou kariéru.

Hardyová se narodila roku 1944 uprostřed leteckého útoku na nacistickým Německem okupovanou Paříž, kde pak vyrostla vychovávaná především matkou. V šestnácti letech dostala první kytaru, už o rok později podepsala první nahrávací smlouvu.

Mezi hvězdy ji v roce 1962 vynesla píseň Tous les garçons et les filles. Singl, který napsala i složila, což tehdy bylo nezvyklé, si v prvních měsících po vydání koupilo jen ve Francii na 700 tisíc lidí.

Celkem se písně, na jejímž nahrávání se jako studiový hudebník podílel tehdy neznámý a později slavný kytarista Jimmy Page ze skupiny Led Zeppelin, prodalo přes 2,5 milionu kopií. Obsahovala melancholii, která se pro Hardyovou stala charakteristická. "Všichni kluci a holky v mém věku chodí po ulicích a drží se za ruce / Já ne / Já se toulám sama a srdce mi může puknout," zpívala tu.

Především v 60. letech se řada jejích skladeb dostala na přední místa hitparád ve Francii a také v jiných zemích. Bob Dylan pro ni napsal báseň, Mick Jagger ji označil za ženský ideál a mnozí režiséři, včetně Jean-Luca Godarda, ji obsazovali do svých filmů. Ženy po celé Evropě napodobovaly její androgynní styl, píše agentura AFP.

Hardyová patřila k prvním celebritám 60. let, které nosily minisukně, a spolupráce s módními návrháři Yvesem Saint-Laurentem či Pacem Rabannem ji dostala na přední strany časopisů. Slávu záhy potvrdila baladami jako Mon amie la rose nebo Comment te dire adieu, ke které text napsal šansoniér Serge Gainsbourg.

Kromě své rodné francouzštiny zpívala také anglicky, italsky nebo německy, úspěch měla mimo jiné s coververzí Suzanne od Leonarda Cohena.

V roce 2023 ji americký časopis Rolling Stone jako jedinou reprezentantku Francie zařadil do žebříčku 200 nejlepších zpěváků a zpěvaček všech dob.

V posledních letech Hardyová opakovaně a otevřeně mluvila o boji s rakovinou. Vyslovila se pro možnost eutanazie pro těžce nemocné a loni přiznala, že si přeje "odejít brzy a rychle, bez přílišných útrap".

Mezi mnoha dalšími jí tuto středu složil poklonu francouzský premiér Gabriel Attal, který Hardyovou označil za francouzskou ikonu s jedinečným hlasem, která pro něj představovala dětství.

Video: Françoise Hardyová zpívá Tous les garçons et les filles

Françoise Hardy zpívá Tous les garçons et les filles, svůj první velký hit z roku 1962. | Video: Disques Vogue
 

Právě se děje

Další zprávy