Unikátní basbaryton: V Krumlově vystoupí Adam Plachetka

10. 6. 2013 20:28
Barytonistu Adama Plachetku doprovodí Talichova komorní filharmonie
Foto: Ilona Sochorová
Foto: Ilona Sochorová | Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Osmadvacetiletý basbarytonista s uhrančivým pohledem a hlasem, na který se nezapomíná. To je Adam Plachetka, představitel Dona Giovanniho, Figara, Guglielma nebo Míchy z Prodané nevěsty, který v srpnu vystoupí v rámci festivalu v Českém Krumlově. Doprovodí ho Talichova komorní filharmonie pod taktovkou Tomáše Braunera.

Absolvoval pražskou konzervatoř u profesora Luďka Löbla a v roce 2005 debutoval v Národním divadle jako Baryton v Johnsonově Čtyřtónové opeře, pak si střihl roli Míchy v Prodané nevěstě a pouštěl se do takových kousků jako je Don Giovanni nebo Figaro. Ve Státní opeře se pak objevil jako Don Basilio z Lazebníka sevillského nebo Papageno z Kouzelné flétny.

Ocenění a uznání

Je držitelem mnoha ocenění, zazářil v Duškově mozartovské soutěži, v Soutěži duchovní a koncertní hudby v Kroměříži, v Soutěžní přehlídce konzervatoří v Pardubicích, v Pražském pěvci nebo v Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech, kde posbíral rovnou několik ocenění.

Koncertuje s několika českými orchestry - s Filharmonií Bohuslava Martinů, Plzeňskou filharmonií, Pražskou komorní filharmonií, Státní filharmonií Brno, se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK nebo se Symfonickým orchestrem Karlovy Vary.

Pod taktovkou Tomáše Braunera

Vystupuje pod taktovkou dirigentů jako je například Christoph Böhm, Alessandro De Marchi, Enrico Dovico, John Fiore, Asher Fisch, Valery Gergiev, Gulliaume Tourniaire nebo Caspar Richter. V Českém Krumlově ho doprovodí vyhledávaný dirigent Tomáš Brauner.

Foto: Aktuálně.cz

Tomáš Brauner vystudoval hru na hoboj a zároveň i dirigování na Pražské konzervatoři. Dirigování se věnoval i na Hudební AMU a v roce 2010 získal cenu na prestižní Mezinárodní dirigentské soutěži Dimitrise Mitropoulose v Athénách.

Hned pak přijal post hlavního hostujícího dirigenta Plzeňské filharmonie a stejnou pozici má od roku 2006 i v Českém národním symfonickém orchestru.

Zároveň pravidelně spolupracuje s renomovanými českými i zahraničními orchestry jako například se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, s Pražskou komorní filharmonií, Moravskou filharmonií Olomouc, s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín nebo se Státním moskevským rozhlasovým orchestrem či Orchestra of colours Athény.

Doprovod v podobě Talichovy komorní filharmonie

Foto: Aktuálně.cz

Basbaryton Adama Plachetky podpoří Talichova komorní filharmonie, která vznikla z popudu houslisty Jana Talicha v roce 1992. Orchestr je složený z mladých absolventů AMU a hlavně z laureátů jak domácích, tak i mezinárodních soutěží.

Díky tomu si postupně získal prestiž a jméno na českých i zahraničních pódiích. Hrají všechno od vídeňského klasicismu přes komorní skladby až po Beethovenovy symfonie nebo náročné skladby z 20. století.

V Českém Krumlově bude kombinaci Plachetka, Brauner a Talichova komorní filharmonie patřit páteční večer 9. srpna. Od půl osmé společně ovládnou Zámeckou jízdárnu. Vstupenky stojí od 220 do 890 korun.

Čtěte také
Český Krumlov se vzdal dvou hvězd. Od státu dostal nulu

Neodolatelná Elina Garanča zahájí festival v Krumlově

 

Právě se děje

Další zprávy