Český Krumlov se vzdal dvou hvězd. Od státu dostal nulu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 5. 2013 13:34
Festival Český Krumlov zahájí slavná mezzosopranistka Elina Garanča
Elina Garanča
Elina Garanča | Foto: MHF Český Krumlov

Praha - Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který se bude konat od 19. července do 17. srpna, musel z finančních důvodů zrušit dva koncerty. Jde o vystoupení amerického jazzového sexteta Take 6, které nahradí 3. srpna projekt tuzemských jazzových hudebníků, a ruského houslisty Maxima Vengerova, který měl vystoupit na závěrečném koncertu 17. srpna.

Rozpočet festivalu byl plánován na 44,7 milionu korun, letos se ocitl zcela bez státní podpory. "V současné době zásadně nevíme dvě věci - ministerstvo kultury oproti loňsku prý nedá nic a Jihočeský kraj bude o svém příspěvku festivalu ještě rozhodovat. Proto jsme museli sáhnout ke změnám," řekl prezident festivalu Jaromír Boháč.

Foto: http://www.festivalkrumlov.cz/

V loňském roce měl festival rozpočet přibližně stejný, skončil ve ztrátě 1,2 milionu korun kvůli produkci opery Komedianti s José Curou, na kterou se neprodalo třicet procent vstupenek.

Koncert Take 6 nahradí vystoupení Orchestru Gustava Broma a dalších jazzových hráčů, nový sólista za Vengerova by měl být znám do týdne.

Festival se opět bude konat v exteriérech pivovarské zahrady a interiérech Maškarního sálu a v Zámecké jízdárně českokrumlovského zámku. Podle dramaturga Lubomíra Herzy se uskuteční v duchu mnohažánrovosti. Jeho 22. ročník uvede vedle klasické hudby také jazz, rock, moderní folklor, muzikál i flamenco. Rezidenčním orchestrem bude Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

K největším hvězdám 22. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov bude patřit slavná lotyšská mezzosopranistka Elina Garanča. Zazpívá na zahajovacím operním galakoncertu, který se uskuteční 19. července.

Carlos Pińana.
Carlos Pińana. | Foto: Aktuálně.cz

Den poté se v Krumlově poprvé v Česku představí unikátní projekt, který přenesl třináct melodií legendární kapely Queen do monumentálního symfonického díla. Jeho autorem je Brit Tolga Kashif. Pořadatelé ho zařadili do programu už v rámci minulého ročníku, ale nevyšlo počasí. Kashif bude řídit Symfonický orchestr Českého rozhlasu, který doplní Kühnův smíšený i dětský sbor.

Na festivalu se představí také violistka Jitka Hosprová, Wihanovo kvarteto, basbarytonista Adam Plachetka s Talichovou komorní filharmonií a německá houslistka Sophia Jaffé s cembalistkou Barbarou Marií Willi. Po dvou letech se do Českého Krumlova vrátí jeden z nejlepších flamenkových kytaristů Carlos Piňana. Den před koncem festivalu se uskuteční gratulační koncert k 25. výročí vzniku folkrockové kapely Čechomor.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy