Donšajni jsou sukničkáři s grácií, říká Jiří Menzel

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 1. 2013 15:38
Režisér Menzel přejmenoval svůj nový film na Donšajny
Jiří Menzel na place
Jiří Menzel na place | Foto: Bontonfilm

Praha - Režisér Jiří Menzel se vrátil k pracovnímu názvu svého nového filmu. Místo Sukničkářů tak koncem května do kin dorazí Donšajni. Snímek právě dostříhal, pokračují další postprodukční práce.

"Oba názvy jsou takřka synonymem. Jenom jsem měl pocit, že pod názvem Sukničkáři by lidé hledali více vulgarity, než film obsahuje," vysvětlil změnu názvu Menzel, který pod pojmem "donšajn" chápe sukničkáře s grácií.

Foto: Bontonfilm

Hlavní postavy operního režiséra Vítka, učitelky Markétky a světově uznávaného zpěváka Jakuba ztvární Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. Ve vedlejších rolích se objeví Ivana Chýlková, Václav Kopta či mladé herečky Emma Smetana a Eva Josefíková. Svou poslední filmovou roli si v Donšajnech zahrála Jiřina Jirásková.

Donšajn je počeštěnou verzí jména španělského Dona Juana a italského Dona Giovanniho, tedy muže, jehož příběh byl v minulosti zpracován mnohokrát. Legenda o nenapravitelném svůdníkovi se ústně šíří již od XIV. století, poprvé ji sepsal v roce 1630 Tirso de Molina. Nejvíce jej však proslavil Wolfgang Amadeus Mozart, když v roce 1787 uvedl v pražském Stavovském divadle světovou premiéru opery Don Giovanni.

Foto: Bontonfilm

Děj nové Menzelovy komedie se odehrává v malém městě, kde se operní soubor rozhodl inscenovat Dona Giovanniho. Natáčel ji loni, klíčové scény vznikaly v divadle v Táboře. Filmaři pracovali také v Mělníku, v barokním divadle v Českém Krumlově a v klášteře v Plasích. Realizace filmu byla velmi náročná už proto, že většina scén se točila na připravený hudební základ.

Foto: Bontonfilm

V klíčových rolích se představí i hvězdy operního nebe Anna Klamo, Jiří Hájek, Lucie Juránková a Jan Hnyk. Jednu ze sopránových rolí nazpívala Anda-Luise Bogza ze Státní opery Národního divadla, další role pak sólista Slovenského národního divadla Peter Mikuláš a Svatopluk Sem. Ve filmu se objeví téměř tisícovka komparzistů.

Snímek Donšajni odhalí divákům svět opery zbavený pozlátka a přinese příběh o lásce k opeře a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně. To vše podává s nadsázkou a humorem typickým pro filmy tohoto režiséra. Menzel je poprvé ve své kariéře zároveň autorem námětu a scénáře, na kterém s ním spolupracovala Tereza Brdečková.

Premiéra je naplánována na 30. května. Producentem filmu je společnost MediaPro Pictures, koproducenty TV Nova a Medialogue. 

 

Právě se děje

Další zprávy