Obraz Zvěstování Panně Marii půjde do aukce, jednání s Národní galerií selhala

ČTK ČTK
29. 10. 2019 12:01
Středověký deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který odborníci připisují Mistru Vyšebrodského oltáře, půjde do aukce. Měla by se konat ještě letos. Kdo dílo bude dražit, zatím není jasné, uvedla Pavlína Stránská z Nadačního fondu Richarda Fuxy, který nedávno objevené středověké dílo vlastní.
Deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii.
Deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii. | Foto: ČTK

O získání práce do svých sbírek projevila zájem Národní galerie Praha pod vedením Jiřího Fajta i jeho nástupce. Vyjádření současného vedení Národní galerie i Fajta ČTK shání, stejně jako vyjádření ministerstva kultury.

"Nadační fond pro dílo získal povolení k trvalému vývozu do zahraničí, díky kterému ho budou mít možnost zakoupit i zahraniční sběratelé či investoři. O dílo měla zájem Národní galerie Praha, ale kvůli nekončícím diskusím o ceně se jednání zastavila na mrtvém bodě," vysvětluje mluvčí fondu Stránská.

Národní galerie obraz na jaře představila veřejnosti, koupit ho chtěla za 65 milionů korun. Ministerstvo kultury jej však neprohlásilo za kulturní památku, jak navrhoval Národní památkový ústav.

"Fakt, že ministerstvo kultury neprohlásilo středověký obraz Zvěstování Panně Marii za kulturní památku, ještě neznamená, že ho stát nemůže koupit," reagoval v úterý odpoledne Jiří Fajt. "Považoval bych za velkou chybu, kdyby stát s majitelem dále nejednal o koupi tohoto významného středověkého bohemikálního díla do státních sbírek. Obraz má totiž svoje jedinečné místo právě v kontextu dvorského umění Karla IV. O gotické památky českého původu ze 14. století, které se na světovém uměleckém trhu objevují jen zřídka, je však značný zájem i v zahraničí," dodává bývalý šéf Národní galerie.

Desková malba z poloviny 14. století byla předloni nabízena v zahraniční dražbě, tehdy ještě neexistovaly posudky potvrzující její pravost. Za vyvolávací cenu 110 tisíc eur, v přepočtu 2,8 milionu korun, prodána nebyla.

Po dražbě ji za neznámou cenu získal současný majitel. Richard Fuxa v médiích uvedl, že obraz pořídil za mnohonásobně větší cenu, než byla v aukci.

Podle současného majitele autentičnost díla a autorství Vyšebrodského mistra potvrdilo až pět odborných expertiz. Čtyři posudky včetně jednoho od aukční síně Sotheby's stanovily hodnotu díla na 65 až 70 milionů korun.

To, proč nyní by měl mít obraz cenu 65 milionů korun, bývalý ředitel Národní galerie Jiří Fajt vysvětloval: v době zahraniční dražby se nevědělo, zda je pravý. Kupec riskoval, ale státní instituce podle Fajta tak jednat nemůže, proto dílo v aukci nekupovala.

Později se na Národní galerii obrátil majitel díla s žádostí o prověření pravosti, kterou expertiza potvrdila.

Deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii.
Deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii. | Foto: Národní galerie

Možnost zakoupení díla doporučil poradní sbor pro sbírkotvornou činnost galerie s tím, že je to ojedinělý objev, který má velký význam pro české dějiny umění. Historik Jan Royt v dubnu k ceně požadované za obraz uvedl, že je výjimečný a stát by ho měl koupit za jakoukoli cenu.

Vyšebrodský cyklus je považován za vrchol deskového malířství v Čechách z doby krátce před rokem 1350. V rámci církevních restitucí připadl zpět řádu cisterciáků ve Vyšším Brodě a v dlouhodobé zápůjčce ho má Národní galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy