Ze stromu je teď stánek. František Skála "obydlel" 300 let starý dub, bude stát v centru Prahy

Hana Slívová Hana Slívová
4. 6. 2017 7:00
Velkolepá výstava Františka Skály, která aktuálně probíhá ve Valdštejnské jízdárně, se rozšíří na Malostranské náměstí. 15. června tam až do září začne fungovat Prastánek – na opravdový stánek "přestavěný" 300 let starý dub. Jeho autorem je Skála, o provoz stánku se postará kavárník Ondřej Kobza.
Prastánek Františka Skály.
Prastánek Františka Skály. | Foto: František Skála

Prastánek je více než šest metrů vysoký objekt, který výtvarník František Skála vytvořil ze tři sta let starého dubového kmene. Jeho součástí bude skutečný stánek, kde se budou moci kolemjdoucí občerstvit a prozkoumat další artefakty, jež v následujících měsících umělec připraví.

Celý prastánek Františka Skály
Celý prastánek Františka Skály | Foto: František Skála

"Prastánek má sloužit jako místo setkávání, centrum nečekaných interakcí, prostor občerstvení fyzického i duchovního. Odkazuje k městským kioskům, trafikám a stánkům. Oproti nim však není industrializovaným obchodem, ale organicko-rukodělným objektem. Přináší do turistické plantáže Malé Strany zdivočelou přírodu a zplanělou architekturu. Odkazuje k jiným než pragmatickým hodnotám," říká o svém architektonickém díle František Skála.

O návštěvnickou obsluhu Prastánku, který bude v provozu až do 3. září, tedy do konce Skálovy výstavy ve Valdštejnské jízdárně, se postará pražský kavárník Ondřej Kobza. Skálova netradiční socha se stane zároveň součástí letošního ročníku festivalu Sculpture Line. 

Výstavu Skálových prací od roku 2004 do současnosti vidělo už 35 tisíc lidí. 

 

Právě se děje

Další zprávy