Štyrského obraz Trauma zrození nenašel při pařížské aukci kupce

ČTK ČTK
6. 12. 2023 19:21
Surrealistický obraz českého malíře Jindřicha Štyrského Trauma zrození se tuto středu v Paříži nevydražil. Aukční síň Sotheby´s odhadovala jeho cenu na 3,5 až pět milionů eur. Zájemci však nabídli méně. Dražba byla nakonec podle údajů na webových stránkách síně ukončena bez prodeje.
Obraz Trauma zrození od Jindřicha Štyrského z roku 1936.
Obraz Trauma zrození od Jindřicha Štyrského z roku 1936. | Foto: Sotheby's

Podle webu artplus.cz byl obraz jako jedno ze tří prémiových děl aukce dražen ve speciálním režimu s předregistrací, který vyžaduje prověření finančních možností potenciálních kupců. Ačkoli zprvu zájemci přihazovali a cena rostla, nakonec se patrně nedostala na částku, která by odpovídala limitu dohodnutému mezi prodávajícím a aukční síní, napsal web.

Zájemce s nejvyšší nabídkou byl ochoten za obraz dát 3,15 milionu eur, respektive 3,8 milionu eur včetně aukční přirážky, což je 92,3 milionu korun. Taková suma by obraz zařadila mezi nejdráže prodaná česká díla v aukcích a znamenala by rekord, pokud jde o Štyrského tvorbu. Podle artplus.cz stejný osud jako Štyrského obraz potkal při pařížské aukci dalších pět děl.

Štyrského olejomalba z roku 1936 má černé pozadí a zachycuje bílé pytle s krvavými otisky, rukavici, minerály, kosti a lidské embryo. Plátno měří metr na výšku a 2,5 metru na šířku a malíř ho měl až do své smrti pověšený nad postelí. Odkázal ho malířce a blízké přítelkyni Toyen, z jejíž pozůstalosti se obraz v roce 1982 vydražil.

Štyrský (1899-1942) obraz namaloval krátce poté, co prodělal závažné onemocnění, při kterém málem zemřel, uvedla Tessa Kostrzewaová, odbornice Sotheby's na moderní evropské umění. Je to podle ní Štyrského největší a nejvíce ambiciózní dílo, který shrnuje malířovu osobnost a uměleckou vizi.

 

Právě se děje

Další zprávy