Spor NG a ministerstva pokračuje: Kdy má odejít Knížák?

Kultura Kultura
25. 2. 2010 13:25
Ministr kultury vyhlásil konkurz na šéfa instituce
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Ministr kultury Václav Riedlbauch vyhlásil výběrové řízení na ředitele Národní galerie v Praze. Nástupce dlouholetého a odbornou veřejností často kritizovaného šéfa galerie Milana Knížáka by chtěl vybrat ještě do květnových voleb.    

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Politika Knížáka instalovala a musí ho deinstalovat
Pospiszyl: Knížákovou snahou bude zůstat co nejdéle
Fajt bloguje: Dajli medaili - nedajli medaili?
Klaus: Je směšné, co se kolem šéfa NG odehrává
Knížák sám odejde v roce 2011 z čela NG
Knížák skončí v čele NG. Bude nový konkurz

Ministerstvo: Knížák při nákupu díla nechyboval
Jsem Milan Knížák a kupuji předražená díla
Celebritózní umělec Knížák si hraje na rebela

Uchazeči o funkci v čele jedné z nejvýznamnějších tuzemských kulturních institucí se mohou hlásit do 31. března. Kdy by se nový ředitel mohl funkce ujmout, však není zatím zřejmé. Termín Knížákova odchodu je už dlouho zdrojem spekulací a nové oznámení ministresva vyvolalo znovu otázka a nejasnosti. 

Diplomacie a prohlášení

Zpráva o chystaném odchodu Milana Knížáka se objevila  v půli ledna. Nejprve to vypadalo, že Knížák byl okamžitě odvolán z funkce. Rychlost, s níž se zpráva začala šířit, dobře ukázala hysterii zdejší mediální scény i Knížákovy figury. Za několik hodin však ministerstvo oficiálně sdělilo, že teprve začíná s ředitelem NG jednat o jeho odchodu.

Milan Knížák nechává akci Rafanů zatím bez komentářů
Milan Knížák nechává akci Rafanů zatím bez komentářů | Foto: Štěpán Luťanský

Sám Knížák na to tehdy řekl, že odejde z vlastní vůle do konce roku 2011, aby mohl dokončit rozpracované projekty. Už před touto mediální přitom prosakovaly neoficiální informace a náznaky, že ministr chce kontroverzního Knížáka rychle deinstalovat a nového šéfa vybrat do května 2010, kdy končí úřednická vláda.

Oficiálně (a diplomaticky) ale Riedlbauch hovoří jen o nutnosti zachovat kontinuitu instituce a termín nástupu Knížákova následníka neuvedl.

"My jsme v podstatě dohodnuti na tom, že on setrvá ve funkci do té doby, než bude moci být jmenován nový kandidát, předpokládám, že to bude v průběhu roku 2011, ale jestli to bude začátek roku, polovina roku nebo na konci roku, to ještě dnes říct nemůžeme," řekl Riedlbauch Radiožurnálu.

NG nicméně záhy po vyhlášení konkursu vydala vlatní prohlášení, kde opakuje, že k předání úřadu generálního ředitele by mělo dojít podle původního ujednání  ke konci roku 2011. Knížák s ministrem prý v úterý setkali, Riedlbauch tu potvrdil dřívější ujednání a vyzval generálního ředitele Milana Knížáka,a by se účastnil hledání nástupce.

"Jakékoli další spekulace na dané téma nejsou aktuální.Žádné rozhovory k tomuto tématu nebude generální ředitel NG poskytovat," píše NG.

Doporučení se nemusí respektovat

Foto: Markéta Márová-Dlouhá

Nového ředitele NG by měla vybírat odborná komise, na jejímž složení se ministr se svým poradním sborem dohodl minulý týden. Konkrétní jména členů komise zatím ministerstvo nezveřejnilo, měli by ji však tvořit i zahraniční odborníci. Podle Riedlbaucha v komisi naopak nebude on ani nikdo z úředníků ministerstva kultury.

Doporučení výběrové komise ministr nemusí respektovat, v případě Riedlbauchových předchůdců a obdobných konkurzů se tak několikrát stalo. Například právě v případě Knížáka, který v doporučení komise byl až na třetím místě, avšak tehdejší šéf resortu Pavel Dostál jej v roce 1999 ředitelem NG jmenoval. Vyloučeno není ani to, že ministr kultury v nové vládě vzešlé z voleb Riedlbauchův záměr nebude respektovat.

Obměna vedení NG souvisí se snahou ministerstva o změnu koncepce řízení jeho příspěvkových organizací. Knížák je v čele NG deset let, někteří ředitelé ale vedou muzea, galerie a další státní kulturní instituce ještě déle.

Zájemci o funkci ředitele NG mají k přihlášce přiložit svou představu o poslání, cílech a řízení NG a uvést základní teze pro zpracování koncepcí týkajících se správy a ochrany sbírek, jejich prezentace, akviziční i personální politiky, organizační struktury, financování a provozu galerie či její případné transformace na jiný typ organizace.

Podmínkou účasti v konkurzu je minimálně pětiletá praxe v řízení podobné instituce. Podrobné požadavky na uchazeče jsou na internetové stránce ministerstva (www.mkcr.cz).

 

Právě se děje

Další zprávy