Klaus: Je směšné, co se kolem šéfa NG odehrává

Kultura ČTK Kultura, ČTK, Red Kul
16. 1. 2010 12:10
O budoucnosti NG budou příští týden jednat experti

Praha - Ministr kultury Václav Riedlbauch se příští týden v souvislosti s plánovaným odchodem Milana Knížáka z funkce ředitele Národní galerie sejde s experty na výtvarné umění, kurátory a galeristy.
Ministr Knížákovi už dříve avizoval, že během letošního roku se začne jednat o ukončení jeho působení v čele NG.

"Chci se blíže seznámit s názory odborníků na další směřování galerie. Rád bych od nich slyšel, jaký směr a koncepce je z pohledu budoucího rozvoje této kulturní instituce optimální a jak galerii posunout na pomyslném žebříčku obdobných zařízení v evropském měřítku," vysvětlil důvod schůzky Riedlbauch podle mluvčího úřadu Jana Cieslara.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Knížák sám odejde v roce 2011 z čela NG
Knížák skončí v čele NG. Bude nový konkurz

Ministerstvo: Knížák při nákupu díla nechyboval
Jsem Milan Knížák a kupuji předražená díla
Celebritózní umělec Knížák si hraje na rebela

Výběrové řízení na Knížákova nástupce chce ministr ukončit nejpozději do poloviny příštího roku. O termínu jeho odchodu zatím není rozhodnuto, odvolán z funkce nebyl. Objevily se ale i zprávy, že by chtěl znát jméno nástupce ještě před koncem mandáty úřednické vlády, která skončí v květnu.  To znamená, že  Riedlbauchův nástupce se může rozhodnout i jinak.

Informace o Knížákovově odchodu se objevily v půli týdne a ze začátku je média interpretovala tak, že šéf NG byl odvolán z funkce. Mluvčí úřadu i NG to ale záhy dementovali. Sám Knížák pak řekl, že s ministrem hovořil o přípravě výběrových řízení a rozhodně ve své funkci neskončí v letošním roce.

Milan Knížák loni završil desetileté působení v čele galerie; není ale nejdéle sloužícím ředitelem tuzemské státní kulturní instituce, někteří je vedou i dvě desítky let.

"Během několika málo týdnů si spolu najdeme termín na další schůzku. Chci také znát jeho představu, jaký by měl být jeho nástupce," uvedl ministr kultury. Rozhodování o dalším působení Knížáka v čele jedné z nejvýznamnějších kulturních institucí souvisí se systémem obhajob ředitelů příspěvkových organizací, které ministr Riedlbauch zavedl.

Knížák v čele NG léta sklízel kritiku podstatné části odborné obce, v posledních letech zaznívaly čím dál častěji hlasy volající po jeho odvolání. Kritice byl vystaven už způsob jeho jmenování - v konkurzu nebyl jednoznačně první, přesto ho tehdejší ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) jmenoval.

Knížák má ale blízko i k druhé nejsilnější tuzemské straně, za ODS kandidoval v roce 1998 neúspěšně do Senátu.  Proto se mluvilo o tom, že jeho jmenování je jedním z důsledků opoziční smlouvy.

Blízký vztah má Knížák také k Václavu Klausovi. Právě prezident se způsobem zamýšlené změny ve vedení NG nesouhlasí. "Je směšné, co se kolem Národní galerie odehrává," komentoval Klaus informace z NG.

Kritikům na Knížákovi jako řediteli NG vadí zejména přílišné rozšiřování stálých expozic a nabývání dalších objektů na úkor pořádání významných výstav a kooperace se zahraničními institucemi.

 

Právě se děje

Další zprávy