SPECIÁL: Rok Harryho Pottera i Ztohoven

Hej
30. 12. 2007 7:00
Filmy, hudba a televize v roce 2007
Nesmáli se obsahu jednání, smáli se novinářům, kteří před nimi padali jeden přes druhého.
Nesmáli se obsahu jednání, smáli se novinářům, kteří před nimi padali jeden přes druhého. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Jaký byl kulturní rok 2007? Krásný i ubohý, šťastný i zoufalý, inteligentně zábavný i depresivně tupý - s mnoha vrcholy i pády. Rok Harryho Pottera, Klaxons, Cimrmana, Ztohoven, Heleny Třeštíkové i Jana Svěráka. O tom všem jsme vás chtěli informovat v kulturní rubrice Aktuálně.cz.

 

SOUHRNY, RESUMÉ, OHLÉDNUTÍ, VÁNOČNÍ SPECIÁLY

Foto: Aktuálně.cz

Kultura 2007: A zase bylo veselo
Loni jsme psali: Kdo chtěl, v roce 2006 se bavil, i když spousta událostí byly spíš k pláči. Platilo to i pro rok 2007, jen toho pláče zase bylo o trochu víc.

 

Foto: Aktuálně.cz

HUDBA 2007:
Je to na vás. Tak pravil hudební rok 2007

Rok 2007 se k hudbě zachoval s roztržitostí a invencí šíleného profesora Frinka, postavy seriálu Simpsonovi. Vzal si do parády vaše domácí stereo, předělal ho na stroj času a ještě mu několik součástek zbylo. Vstupy napojil do výstupů a z mikrofonů udělal reproduktory.

 

Foto: Universal Music

HUDEBNÍ TOP 10:
Deset alb roku 2007 podle Aktuálně.cz 1/2 - desky na 10. - 6. místě
Deset alb roku 2007 podle Aktuálně.cz 2/2 - desky na 5. - 1. místě
Ať už chcete dávat roku 2007 jakoukoli nálepku, jisté je, že ji snese. Ať už bude zářivě nu-raveová, rukodělně folková, upatlaně DIY, filigránsky vyspělá, intelektuálně šifrovaná s hlubším podtextem, humpolácky přímočará, bujaře globalizující, nepochopitelně místní nebo okázale retro, věřte, že všechny je lze nalepit. A pokud je nikdo záměrně nestrhne, budou držet.

 

Foto: Aktuálně.cz

FILM VE SVĚTĚ:
Filmová země byla letos hlavně pro starý (známý)

Světová kina v roce 2007 ovládla pokračování osvědčených hitů - kolikrát ještě uvidíme všechny ty Shreky a Jasony Bourney? Naštěstí se ale urodily i snímky, které stojí za to vidět i více než jednou a jsou stravitelné i bez popcornu. Co letos ze zahraničních filmů stálo za to?

 

Foto: Ondřej Besperát

FILM V ČESKU:
Čeští filmaři hráli v roce 2007 hlavně na jistotu
Dvacítka letošních českých filmů je příznačnou zprávou o stavu naší kinematografie. Do kin diváky nalákaly Vratné lahve, Medvídek a Gympl, aby je posléze odtud zase vypudila Kvaska, Poslední plavky či Crash Road. Jaké české filmy se nejvíc povedly?

 

Letiště
Letiště | Foto: TV Prima

TELEVIZE 2007:
V novém kabátě se starým obsahem

Seriály, reality show a nová grafika - to je nejstručnější summary roku 2007 ve zdejších televizích. Sázka na jistotu oblíbených tváří a příběhů přivedla znovu na obrazovky letušky, doktory, pojišťováky i četníky.

 

Foto: Aktuálně.cz

TELEVIZNÍ SILVESTR:
Bohouš zas všechno sežere a Parkanová udělá cokoliv

Schéma všech televizí na silvestrovský večer je podobné: dopoledne pro děti, odpoledne pro ty, co si zavzpomínají s fondem starých filmů, a večer pro dospělé, kteří si si nenajdou jinou zábavu než koukat na přehlídku starožitných exponátů českého showbyznysu.

 

Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

ROZHOVOR:
Marcela se o mě v politice bála, říká Třeštíková

Rozhovor s dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou o jejím roku 2007. Hned zkraje se stala ministryní kultury a následně uvedla do kin svůj celovečerní film Marcela. Na funkci po krátké době rezignovala, a slavila úspěchy s Marcelou ve světě.



 

KULTURNÍ UDÁLOSTI ROKU 2007

Martin Scorsese při přebírání ceny Oscar
Martin Scorsese při přebírání ceny Oscar | Foto: Reuters

OSCAŘI, LVI, GLOBY:
Oscaři směřují od mafiánů k... ehm... mafiánům

Až se na konci února budou rozdělovat už poosmdesáté Oscaři, možná znovu přijdou ke slovu mafiáni, nebo aspoň hrdinové drsných příběhů.

 

Otec a syn Svěrákovi měli na festivalu v hlavní soutěži svůj film Vratné lahve. Byl úspěšný i ve Varech - vyhrál divácké hlasování a Zdeněk Svěrák získal zvláštní uznání poroty za scénář.
Otec a syn Svěrákovi měli na festivalu v hlavní soutěži svůj film Vratné lahve. Byl úspěšný i ve Varech - vyhrál divácké hlasování a Zdeněk Svěrák získal zvláštní uznání poroty za scénář. | Foto: Ondřej Besperát

REKORDNÍ KINA:
Hezcí čeští Svěráci vrátili diváky do kin. Rekordně

V březnu 2007 vstoupily do kin Vratné lahve, ve kterých se na plátna kin vrátil pod režijním vedením Jana Svěráka jeho otec Zdeněk Svěrák.

 

Foto: Produkce filmu

FILMOVÝ VÝHLED:
2008: Do kin zamíří nevídaných 32 českých filmů
Zatímco v roce 2006 ovládly česká kina teenagerské komedie, rok 2007 přinesl jejich rafinovanější varianty. Na co se můžeme těšit (a čeho se bát) v roce 2008?

 

Manželské etudy po 20 letech: Marcela
Manželské etudy po 20 letech: Marcela | Foto: ČT

ČESKÉ FILMY VE SVĚTĚ:
České filmy za hranicemi paběrkovaly. Změní to Havel?

České kinematografii kritici vyčítají, že je do sebe uzavřená, provinční a za hranicemi o ni kvůli tomu příliš velký zájem není. Jak pronikali Češi do zahraničí?

 

Foto: Aktuálně.cz

KAUZA ZTOHOVEN:
Stojí mezi procesem a oceněním. Jak Ztohoven?

Od té doby, co David Černý natřel na Smíchově tank na růžovo, Česká republika tak hysterický poprask kolem výtvarného umění nezažila.

 

J. K. Rowlingová na autogramiádě v Los Angeles
J. K. Rowlingová na autogramiádě v Los Angeles | Foto: Reuters

ROK HARRYHO POTTERA:
Rowlingová počítá peníze a spřádá nové plány
Svět zažil horké potterovské léto, ale v češtině se nejrychleji prodávaná kniha na světě od nejbohatší spisovatelky objeví až na začátku nového roku.

 

Foto: Aktuálně.cz

ROK VE VÝTVARNÉM UMĚNÍ:
Pro lásku boží, nejlíp se prodává kýč

Rok 2007 přinesl finanční rekordy dvěma žijícím umělcům. O co jsou dnes slavnější, o to nebezpečněji bruslí na pomezí popkulturního braku a totálního kýče.

 

Medvídek: Hrdinové filmu
Medvídek: Hrdinové filmu | Foto: 2media.cz

MEDIÁLNÍ REFLEXE:
Domácí kritika se shodne jen na kandidátech na plyšáky

Zářijový Hřebejkův Medvídek je samožerská hříčka pro kamarády a zároveň nejlepší režisérův film. Kterým médiím lze dnes věřit, za co stojí vypláznout 150 korun?

 

Foto: Ondřej Besperát

ROK CIMRMANA:
2008: Objeví se Jára Cimrman konečně na jevišti?

Patnáctá hra dua Smojlak  & Svěrák se má objevit na jaře 2008 a na jevišti prý budou defilovat velké postavy českých dějin.

 

Radiohead
Radiohead | Foto: Aktuálně.cz

ROK STAHOVÁNÍ HUDBY:
Radiohead byli ke stažení. Odstartovali revoluci?

Na poslední den roku 2007 si firma XL Recordings šetřila vydání a klasickou distribuci alba, které od října (nepočítáme-li sběratelský box set) existovalo pouze v digitální podobě.

 

Pavel Bém v komedii Chyťte doktora
Pavel Bém v komedii Chyťte doktora | Foto: Aktuálně.cz

ROK DOKUMENTŮ:
Politici byli ve filmu za ikony i taxikáře
V listopadu vyvrcholil český dokumentaristicko-politický podzim, který se soustředil na politické figury a události téměř ikonické

 

Právě se děje

Další zprávy