Oscaři směřují od mafiánů k... ehm... mafiánům

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 12. 2007 18:00
Scorseseho desperáti rozstříleli Oscary, chystá se nový boj

Praha - Až se na konci února budou rozdělovat už poosmdesáté Oscaři, možná znovu přijdou ke slovu mafiáni, nebo aspoň hrdinové drsných příběhů.

V únoru 2007 tu celkem čtyři sošky získal mafiánský thriller Skrytá identita Martina Scorseseho a pro rok 2008 je za jednoho z největších favoritů zatím považovaná tříhodinová sága Ridleyho Scotta Americký gangster, v níž svedou lítý boj drogový král Denzel Washington a detektiv Russel Crowe.

Film se odehrává v 70. letech v Harlemu, do kterého hrdina pašuje heroin v rakvích vojáků, kteří zemřeli ve Vietnamu. Snímek inspirovaný skutečnými událostmi má v USA zatím více než příznivé ohlasy.

Na věštění z oscarové koule není nikdy dost brzy, takže za mořem přiznávají potenciál i v Evropě nijak kladně přijaté Redfordově agitce Hrdinové a zbabělci či zástupcům lehčích žánrů - animovanému trháku Ratatouille nebo muzikálu Hairspray.

Za favority hereckých kategorií jsou považováni Cate Blanchettová, Brad Pitt či George Clooney či Daniel Day-Lewis z dramatu Až na krev - filmu roku podle loasangeleských kritiků.

V soupeření o snímek roku i v režijní kategorii by Scottovi měli konkurovat bratři Coenové s adaptací románu Tahle země není pro starý, pro změnu oblíbenci newyorských kritiků, nebo Sean Penn s vydařeným režijním počinem Útěk z divočiny.

Pro Martina Scorseseho znamenala Skrytá identita vůbec prvního režijního Oscara jeho kariéry. Na 79. blyštivém ceremoniálu film vystřílel za pomoci herců Jacka Nicholsona, Leonarda DiCapria či Matta Damona celkem čtyři sošky.

Jinak ale bodovali spíše ne-Američané - snad i na důkaz, jak je čím dál tím těžší vystopovat v globálním byznysu původ filmu.

Tři sošky si odnesl opulentní mexický Faunův labyrint, ze sedmi nominací jen jedinou proměnilo drama Babel. Dvě ceny připadly nezávislé komedii Malá Miss Sunshine stejně jako muzikálu Dreamgirls.

Hlavní herecké kategorie obsadily ceněné britské filmy. Helen Mirrenová si odnesla ocenění za ztvárnění Alžběty II. v Frearsově Královně a Forest Whitaker za roli - jak jinak - panovníka v Posledním skotském králi.

V kategorii Nejlepší cizojazyčný film za Česko bojovali Švankmajerovi Šílení, soška ale připadla německému dramatu o agentovi Stasi Životy těch druhých. Jeho hlavní představitel o několik měsíců později podlehl rakovině.

To na Českých lvech, které se udělovaly vzápětí, vládla o poznání poklidnější atmosféra - vyjádřená i nejvyšším počtem ocenění pro nostalgicky láskyplnou Menzelovu adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále.

4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
4 měsíce, 3 týdny a 2 dny | Foto: Artcam

Menzel posbíral přes vlažný ohlas kritiků čtyři sošky; tři sošky si v hereckých kategoriích připsala Hřebejkova Kráska v nesnázích, dvě připadly Ondříčkovu Grandhotelu.

Anglický král je také českým zástupcem do letošního oscarového klání. V soutěži o nejlepší neanglický film je zatím favoritem zejména skvostné rumunské drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny nebo francouzská animovaná Persepolis.

Nominace na Oscary budou vyhlášeny 22. ledna; jubilejní 80. ročník pak proběhne 24. února.

 

Právě se děje

Další zprávy