Radiohead byli ke stažení. Odstartovali revoluci?

tur
27. 12. 2007 21:30
Nahrávací průmysl eroduje, ale zatím zřejmě odolal

Praha - Na poslední den roku 2007 si firma XL Recordings šetřila vydání a klasickou distribuci alba, které od října (nepočítáme-li sběratelský box set) existovalo pouze v digitální podobě.

Stylem stáhněte si naše nové album, zaplaťte za něj, kolik uznáte za vhodné, omráčili Radiohead nejen fanoušky, ale především rozpoutali zatím nejemotivnější diskuzi o budoucí podobě distribuce hudby.

K prohlášení, že rok 2007 se stává rokem 0 pro nahrávací a vydavatelský průmysl, nebylo daleko. Kapela dosud neposkytla žádná oficiální čísla a manažer číslo serveru gigwise.com, že In Rainbows si první den stáhlo 1,2 milionu lidí, dementoval jako přehnané. Všeobecně se ale má za to, že co do spoléhání se na platební morálku fanoušků tento tah příliš nevyšel.

Foto: Archiv

Podle různých anket uskutečněných agenturami jako OMM, ComScore, Record of the Day nebo týdeníkem NME téměř dvě třetiny fanoušků kapely -  která během svého kontraktu s EMI prodala celosvětově 23 milionů alb - za download nezaplatily ani penny. I když se třeba celebrita jako Jay-Z nechala slyšet, že zaplatí klidně padesátku. 

Náladu si Radiohead mohli lehce spravit de luxe záležitostí. Box obsahující 2 CD (jedno nesoucí In Rainbows, druhé bonusové materiály) a  k tomu In Rainbows na dvou vinylech plus speciální booklety v tvrdé vazbě - to celé v ceně 40 liber - si k 9. prosinci objednalo 72 tisíc fanoušků. 

Pokud ovšem kalkulujeme jen s downloadem "zdarma," vychází průměrná fanouškovská cena za stažení v rozmezí mezi 4 a 5 librami.

Možná i to byl jeden z důvodů, proč se kapela, která hudebně definovala druhou polovinu devadesátých let, v průběhu listopadu rozhodla podepsat distribuční kontrakt s firmou XL Recordings (ta mimo jiné vydala i sólové album Thoma Yorkea The Eraser) a pustit In Rainbows do světa kontrolovaného trhu na klasickém CD.

Média označovala rozhodnutí Radiohead za další tlak na tradiční model hudebního byznysu, drcený legálním i nelegálním stahováním. Z případů In Rainbows je však evidentní, že zatím si podobnou samostatnost s ekonomickým efektem může dovolit jen kapela, která se těší kultovnímu postavení a má dostatečně loajální posluchačskou základnu.

 

Právě se děje

Další zprávy