2008: Objeví se Jára Cimrman poprvé na jevišti?

Jitka Gráfová
26. 12. 2007 11:02
Virtuální všeuměl právě oslavil čtyřicátiny
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Patnáctá hra dua Smojlak  & Svěrák se má objevit na jaře 2008 a budou a na jevišti prý budou defilovat velké postavy českých dějin - od praotce Čecha přes svatého Václava až po Karla Havlíčka Borovského.

Jejich příznivci se asi nedovedou představit, že by mezi nimi nebyl Jára Cimrman, který letos oslavil čtyřicetiny.

V anketě o 100 největších Čechů se spisovatel, vynálezce, lyžař a filozof prodral až na špici, ale vítězství mu překazilo vedení České televize. Rozhodlo, že fiktivní postava, byť velevýznamná, anketu vyhrát nemůže.

Ale o vítězství u diváků nepřišel. První oficiální představení Divadla Járy Cimrmana se uskutečnilo 4. října 1967 v pražské Malostranské besedě a od té doby jich bylo skoro jedenáct tisíc - což je český rekord.

"Tak končí naše komedie. Zlo prohrává a dobro žije. Jak ale říkám na každičké štaci: Svět bude lepší, dáme-li si práci. Je marné žehrat, modliti se Zdrávas, vše záleží jen na vás. Na nás. A hlavně tedy na vás, co sedíte vlevo." (Ladislav Smoljak)
"Tak končí naše komedie. Zlo prohrává a dobro žije. Jak ale říkám na každičké štaci: Svět bude lepší, dáme-li si práci. Je marné žehrat, modliti se Zdrávas, vše záleží jen na vás. Na nás. A hlavně tedy na vás, co sedíte vlevo." (Ladislav Smoljak) | Foto: Ondřej Besperát

"Hráli jsme to se strašnou trémou. Pamatuji si, že paní režisérka nám tehdy dala nějaký prášek a my jsme po něm dostali průjem," vzpomíná Zdeněk Svěrák.

Tehdy se jim asi nesnilo, že se po fiktivní osobě bude jmenovat divadlo, na které se stojí dlouhé fronty, natáčet filmy a odhalovat pamětní desky či ulice.

Mystifikační odhalování odkazu velkého virtuálního všeuměla - a  k tomu jazykové hříčky, recese, rakouskouherská retro optika i mile parodované buditelství. To všechno se ukázalo být skvělý výchozí bod.

Na jeho konci je fenomén od přebírání hlášek do běžného života až po slovo "cimrmanovský" a nepřeberné množství webových stránek. A kult neskončil ani s listopadem 1989 i když Cimrmani stejně jako mnozí další přestali fungovat jako jediná oáza svobodného humoru.

Speciální komplety s jejich hrami vycházející na DVD si na dodnes nepřízeň nakupujících nemohou stěžovat. Na kontě má tandem Smoljak-Svěrák i několik filmů - jako Jára Cimrman ležící, spící.

U zrodu toho všeho stál Zdeněk Svěrák a Jiří Šebánek, kterého posléze vystřídal Ladislav Smoljak. Každý sám i spolu objevili čtrnáct her z Cimrmanova odkazu. Jimi stylově v řijnu oslavili čtyřicetiny - pásmem nazvaným 40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry.

Během jednoho večera nabídli ty nejznámější scénky ze všech čtrnácti her. Celé pásmo bylo rozčleněno do dvou částí, v polovině pak dvojice zavzpomínala na časy  "dobré i špatné".

Bestofku odstartovala cimrmanovská hra Akt, pak se pozvolna jeviště proměnilo na scénu z Vyšetřování ztráty třídní knihy a nechyběla hláška: Debil, blbeček, debil, blbeček. Jen v zadu je výjimka tam sedí dva blbečci vedle sebe! Přes Hospodu na mýtince, Vraždu v salónním kupé, Němého Bobše a operu Cimrman v říši hudby pak představení doputovalo k pohádce Dlouhý široký krátkozraký.

"A jestlipak víte, mladý muži, kdo přijede příštím vlakem?" (Zdeněk Svěrák ve hře Švestka)
"A jestlipak víte, mladý muži, kdo přijede příštím vlakem?" (Zdeněk Svěrák ve hře Švestka) | Foto: Ondřej Besperát

V druhé polovině večera pak diváci viděli ukázky z dalších sedmi her. Ta byla už pro zdatnější diváky: nenabídly je chronologicky, šlo spíš o návaznost žánrovou.

Inscenace Ze hry do hry se na divadelních prknech hrála jen párkrát; kdo se nestal vyvoleným a lístek nesehnal, mohl ji vidět v záznamu v polovině listopadu na obrazovkách České televize. Supraphon následně vydal záznam na CD.

Dá se s velkou pravděpodobností očekávat, že se objeví i na DVD a že to bude další velký úspěch.

 

Právě se děje

Další zprávy