Rowlingová počítá peníze a spřádá nové plány

Hana Pražáková
24. 12. 2007 9:10
Poslední Harry Potter česky vyjde až 31. ledna

Praha - Svět letos zažil horké potterovské léto, ale v češtině se nejrychleji prodávaná kniha na světě od nejbohatší spisovatelky planety objeví až na začátku nového roku.

Závěrečný, sedmý díl čarodějnické ságy Harry Potter and the Deathly Hallows se dostane na pulty 31. ledna hodinu po půlnoci v překladu Pavla Medka. Pod názvem Harry Potter a relikvie smrti, jak to posvětila sama autorka J. K. Rowlingová.

Foto: nakladatelství Albatros

Původně se mluvilo o tom, že kniha by měla být hitem předvánočního trhu. Albatros vysvětluje zpoždění jednáním o licenci a nabízí poslední díl jako "dárek za pololetní vysvědčení".

ROZHOVOR: Překladatel: Pár chyb jsem paní Rowlingové opravil

Vysvětlení je ale i jiné: objevily se spekulace, že prosincové vydání by poškodilo vánoční trh s knihami. Všichni by si pořídili Pottera a jiné knížky by zůstaly ležet.

Albatros se každopádně nemusí bát, že zdejší fanoušci do ledna na Pottera zapomenou, a to ani kdyby chtěli. Pátý film před Vánoci vystřídala speciální kolekce všech dosavadních adaptací a autorka ani po vydání knihy neskončila s marketingovou ofenzivou, jejíž ozvěny neminuly ani Česko.

Záhy po vydání sedmé knihy následovaly diskuse, jestli je poslední díl opravdu poslední, že prý píše detektivku a co vlastně bude mít na práci. Největší poprask způsobila, když na americkém turné prohlásila, že ředitel bradavické školy kouzel Albus Brumbál je gay.

Pak ještě stihla "vydat" knihu pohádek Tales Of Beedle The Bard. Příběhy v nich obsažené hrály důležitou roli v sedmém dílu ságy, obsahovaly rady pro závěrečný boj s Lordem Voldemortem.

Rowlingová vytvořila jen sedm ručně psaných a ilustrovaných kopií; jedna se draží, ostatní prý dá lidem, kteří  podíleli na vydávání potterovských příběhů.

Stihla i zažalovat vydavatele potterovského lexikonu a teď už může sčítat příjmy, připravovat se na premiéru šestého filmu a přemýšlet, s čím znovu zasáhne svět popkultury.

Určitě se to včas dozvíme. I datu 21. července kdy se fanoušci po deseti letech dozvěděli, jak to všechno dopadlo -  předcházely měsíce dohadů a zaručených úniků informací o tom, jak se bude sedmý díl jmenovat a které postavy nechá spisovatelka zemřít.

Zručná obchodnice spekulace sama pečlivě dávkovala a iniciovala, když v médiích prohlásila, že nechá zahynout dvě důležité figury.

Přes mohutnou a patřičně spektakulární ochranu se kniha dostala pár dní před vydáním na internet. Ale i tak se sedmý díl stal nejrychleji prodávanou knihou v dějinách, během čtyřiadvaceti hodin přes pulty v Británii a Spojených státech přešlo více než 11 milionů výtisků.

V neanglicky mluvících zemích se záhy objevily "pirátské" překlady na webu. Autorka ságy nejprve tyto fanouškovské texty posvětila s tím, že nesmí sloužit ke komerčním účelům.

Pak ale změnila názor a ke slovu přišli právníci. Ve Francii byl dokonce zatčen jeden student, v Česku amatérští potterologové dostali jen dopis od právnické kanceláře.

Ataky proti internetu by ale autorka měla vážit. Je to médium, bez kterého by byl globální fenomén Potter sotva poloviční.

GRAFICKÝ SPECIÁL HARRY POTTER NAJDETE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy