Radoky získalo Dejvické a jejich Muž bez minulosti

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 3. 2011 19:14
Nejlepší poprvé uvedenou hrou je Zelenkovo Očištění
Muž bez minulsoti
Muž bez minulsoti | Foto: dejvickedivadlo.cz

Praha - Adaptace Kaurismäkiho filmu Muž bez minulosti, kterou v režii Miroslava Krobota uvedlo Dejvické divadlo v Praze, se stala inscenací roku a získala Cenu Alfréda Radoka, stejně jako herec David Novotný, který v ní účinkuje. Tato pražská scéna byla pak už počtvrté vyhlášena i divadlem roku.

Ceny byly předány v pražském Divadle Komedie. Nadační fond pojmenovaný po významném českém divadelníkovi je udělil už podevatenácté. O vítězích rozhodli publicisté v anketě časopisu Svět a divadlo

Krobotova úprava Muže bez minulosti zvítězila už v anketě Divadelních novin o inscenaci roku 2010.

Za ženský herecký výkon převzala Radokovu cenu Ivana Uhlířová, která ztvárnila roli Alžběty ve hře Ödöna von Horvátha Víra, láska, naděje. V režii Kamily Polívkové ji uvedlo Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie.

Čtěte také:
Divadelní noviny: Inscenací roku je Muž bez minulosti
Radoky loni zaujal Kaurismäki, Spílání publiku a V+W
Muži bez minulosti se zdá hravá přítomnost
Když se dnes publiku spílá, diváci se jen válí smíchy

Nejlepší poprvé uvedenou českou hrou se stalo Očištění filmaře a dramatika Petra Zelenky, které mělo českou premiéru před rokem v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích v režii Martina Glasera.

Věc Makropulos
Věc Makropulos | Foto: ND

V kategorii scénografie získal cenu Alfréda Radoka americký režisér a výtvarník Robert Wilson za scénu k Čapkově Věci Makropulos, kterou nastudoval v činohře Národního divadla. Skladatel Aleš Březina byl oceněn za hudbu k této inscenaci.

Talentem roku byl vyhlášen režisér Štěpán Pácl. Od kritiků získal víc hlasů než nominované režisérky Anna Petrželková a Kamila Polívková.

Cenu za inscenaci roku předal ministr kultury Jiří Besser. Za Roberta Wilsona převzala Radokovu cenu představitelka hlavní role Soňa Červená. Přečetla jeho dopis, ve kterém pochválil spolupráci s českou první scénou.

"Děkuji nadačnímu fondu za toto prestižní ocenění; zvlášť v konkurenci takových skladatelů, jako jsou Miloš Orson Štědroň a Pavel Fajt," řekl Březina. Poděkoval i trojici hudebníků, kteří pod pódiem Stavovského divadla zvládají po celý večer každý několik nástrojů, a také Červené.

Víra, láska, naděje
Víra, láska, naděje | Foto: Aktuálně.cz

Oceněný Petr Zelenka prý skoro zapomněl, že hru Očištění vytvořil. Napsal ji už před šesti lety pro krakovské divadlo, kde ji v roce 2007 i nastudoval. V Praze by ji měla uvést Nová scéna Národního divadla.

Současně s Radokovými cenami byly vyhlášeny výsledky anonymní soutěže o nejlepší původní českou a slovenskou divadelní hru za rok 2010. Do 19. ročníku přihlásilo čtyřicet autorů 42 textů, z nichž porota za nejlepší označila hru Evy Prchalové Závrať. Na druhém a třetím místě skončily Rodinné Blues Ivety Horváthové a Homo Haber Jakuba Kolára.

Letos se stala součástí dramatické soutěže kategorie nazvaná Zlatá žába určená textům, které tematicky odrážejí genderové stereotypy o "přirozených rolích" žen a mužů. I tuto trofej získala hra Rodinné Blues od Ivety Horváthové.

Ceremoniál v režii Davida Jařaba moderovali herci Martin Pechlát a Jiří Černý. Jeho záznam odvysílá druhý program České televize 12. března.

 

Právě se děje

Další zprávy