Radoky loni zaujal Kaurismäki, Spílání publiku a V+W

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 2. 2011 13:06
Divadlem roku mohou být Dejvice, Hradec nebo Komedie
Spílání publiku
Spílání publiku | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Handkeho Spílání publiku v režii Dušana Davida Pařízka (Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie), Kaurismäkiho Muže bez minulosti v režii a adaptaci Miroslava Krobota (Dejvické divadlo) a dramatizaci Dory Viceníkové z dopisů Voskovce a Wericha Korespondence V+W režiséra Jana Mikuláška (Národní divadlo Brno - Divadlo Reduta) navrhli kritici na Radokovu cenu za nejlepší inscenaci roku. Ocenění, o nichž rozhodují publicisté v anketě časopisu Svět a divadlo, budou předána 5. března v Divadle Komedie.

Muž bez minulosti se už stal inscenací roku 2010 v anketě Divadelních novin. Druhé a třetí místo obsadily Čapkova Věc Makropulos amerického režiséra a výtvarníka Roberta Wilsona v činohře Národního divadla v Praze a rovněž zmíněné Handkeho Spílání publiku.

Čtěte také:
Muži bez minulosti se zdá hravá přítomnost
Když se dnes publiku spílá, diváci se jen válí smíchy

Mezi umělci nominovanými za herecké výkony na ceny Alfréda Radoka za rok 2010 jsou Marie Málková, Kateřina Winterová, David Novotný či Jiří Štěpnička.

Muž bez minulosti
Muž bez minulosti | Foto: dejvickedivadlo.cz

Málková zaujala kritiky výkonem ve hře Peníze od Hitlera ve Švandově divadle v Praze, Winterová v inscenaci hry Elfriedy Jelinekové Co se stalo, když Nora opustila manžela. David Novotný má naději na Radokovu cenu za ztvárnění role v Kaurismäkiho Muži bez minulosti v Dejvickém divadle v Praze a Štěpnička by si ocenění zasloužil za výkon ve hře Davida Harrowera Blackbird v Národním divadle.

Dalšími nominovanými v herecké kategorii jsou Ivana Uhlířová v roli Alžběty ve hře Víra, láska, naděje na jevišti Divadla Komedie a Vladimír Hauser v titulní roli Čapkova a Kovalčukova Hordubala v brněnském Divadle Husa na provázku.

Nadační fond nesoucí jméno předního divadelníka oznámil v Praze i další nominované v osmi kategoriích. Titul Divadlo roku mohou získat Dejvické divadlo, královéhradecké Klicperovo divadlo a Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie.

Na nejlepší poprvé uvedenou českou hru roku v Radocích aspiruje Očištění Petra Zelenky (Jihočeské divadlo České Budějovice), Kolečkova a Špinarova Kauza Médeia (A Studio Rubín Praha), Noc oživlých mrtvol Davida Drábka (Klicperovo divadlo Hradec Králové) a Havlovo a Morávkovo Prase aneb Václav Havel's hunt for pig (Divadlo Husa na provázku Brno).

Peníze od Hitlera
Peníze od Hitlera | Foto: Patrik Borecký

Mezi nominovanými v oboru scénografie jsou Marek Cpin, Svatopluk Sládeček a dvakrát americký režisér a výtvarník Robert Wilson. Jednou za scénu k Čapkově Věci Makropulos a podruhé za scénu a světelný design k Janáčkově opeře Káťa Kabanová - obě inscenace na české první scéně.

Šanci na Radokovu cenu v kategorii Nejlepší hudba roku mají Aleš Březina, Pavel Fajt a Miloš Orson Štědroň. Kategorie Talent roku obsahuje jména režiséra Štěpána Pácla, režisérky Anny Petrželkové a režisérky a scénografky Kamily Polívkové.

Ankety zúčastnil rekordní počet 78 kritiků. Podle podle šéfredaktora časopisu Svět a divadlo Karla Krále Jejich výběr odpovídá loňskému roku v českém divadelnictví, který nabídl zajímavý repertoár.

Současně s Radokovými cenami budou vyhlášeny výsledky dramatické anonymní soutěže. Do 19. ročníku přihlásilo čtyřicet autorů 42 textů, z nichž byla vybrána šestice finalistů.  Zajímavé tituly k inscenování si tradičně vybere stanice Vltava Českého rozhlasu.

Čtyřicetiminutový záznam závěrečného ceremoniálu, jehož režisérem bude David Jařab, odvysílá Česká televize 12. března.

 

Právě se děje

Další zprávy