Obraz z Kupkova raného období může být vydražen za 50 milionů korun

ČTK ČTK
22. 11. 2022 10:07
S vyvolávací cenou 25 milionů korun půjde tuto neděli 27. listopadu do dražby olejomalba Františka Kupky. Bílý kůň z roku 1909 patří k dílům, kterými se průkopník abstrakce odklonil od tradice a vykročil k nefigurativní tvorbě. Jako odhadní cenu organizátoři uvádějí až 50 milionů korun.
František Kupka: Bílý kůň, 1909, vyvolávací cena 25 milionů korun.
František Kupka: Bílý kůň, 1909, vyvolávací cena 25 milionů korun. | Foto: Galerie Kodl

Aukce, kterou pořádá Galerie Kodl, nabídne za milionové částky také díla Bohumila Kubišty, Mikuláše Medka, Zdeňka Sýkory, Theodora Pištěka, Josefa Šímy, Josefa Čapka, Emila Filly nebo Jana Zrzavého.

Kromě moderního malířství budou moci sběratelé získat práce z 19. století či současnosti. Předaukční výstava se koná do soboty v sídle galerie na pražské Národní třídě, aukce pak o den později na Žofíně a také online na portálu Artslimit.com.

Plátno Bílý kůň bylo inspirováno malířovými pobyty v Bretani. Pobřeží, moře a skály přiměly Františka Kupku vytvořit některé práce z počátku století, například Baladu (Radosti života) nebo Vlnu z let 1901 a 1902.

Bílý kůň dokládá, jak Kupka na rozdíl od mnoha světových autorů, kterým to trvalo velkou část tvůrčího života, za necelou dekádu urazil cestu od symbolistického tvarosloví s kořeny v akademickém školení až k abstraktní malbě. Svá nejslavnější abstraktní díla namaloval jen několik let po tomto obrazu.

Kupkova abstraktní tvorba má na trhu větší úspěch než rané práce. Jeho nejdražším dílem prodaným v české aukci je obraz Divertimento II, za který kupec v roce 2020 zaplatil 90,24 milionu korun. Úplný rekord drží od letošního května obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911, který byl v aukci Galerie Kodl prodán za 123,6 milionu včetně dvacetiprocentní přirážky.

Tvorbu 19. století v nadcházející aukci zastoupí Josef Navrátil, August Bedřich Piepenhagen a jeho dcera Charlotte Piepenhagenová-Mohrová, Julis Mařák, Antonín Chittussi či generace Národního divadla - Václav Brožík s velkoformátovým historickým žánrem Polyxena z Lobkovic chránící Slavatu a Martinice či mariánská kompozice od Františka Ženíška. Z děl takzvané generace 90. let pořadatelé nabídnou práce Antonína Slavíčka, Františka Kavána a Jana Honsy.

Ze surrealismu dojde na ranou tvorbu Václava Zykmunda, za jeden z vrcholů aukce pořadatelé považují rané surrealisticky laděné plátno Mikuláše Medka nazvané Svět cibule II s vyvolávací cenou 14 milionů korun.

Za sedm milionů korun organizátoři nabídnou obraz Zdeňka Sýkory Linie č. 148, za pět milionů jde do aukce Zátiší s lampami nedávného jubilanta Theodora Pištěka, který drží rekord v aukčním prodeji díla žijícího českého autora. Vytvořil ho obrazem Adieu, Guy Moll prodaným za více než 25 milionů korun včetně přirážky.

 

Právě se děje

Další zprávy