Nový český aukční rekord. Kubištův Staropražský motiv byl prodán za 123,6 milionu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 29. 5. 2022 15:48
Obraz Bohumila Kubišty nazvaný Staropražský motiv z roku 1911 byl na nedělní pražské aukci vydražen za 123,6 milionu korun. Vytvořil tak nový český rekord. Vyvolávací cena činila 25 milionů, stejně jako u malby od Toyen nazvané Samotáři z roku 1934. Ta nového majitele našla za 54 milionů korun včetně dvacetiprocentní přirážky.
Detail z obrazu Bohumila Kubišty nazvaného Staropražský motiv. Pochází z roku 1911.
Detail z obrazu Bohumila Kubišty nazvaného Staropražský motiv. Pochází z roku 1911. | Foto: ČTK

Bohumil Kubišta je jedním ze zakladatelů české moderní malby. Aukční rekord dosud držel obraz Divertimento II od Františka Kupky, jenž byl předloni prodán za 90,24 milionu. Poprvé při zdejší aukci výtvarného umění tuto neděli padla meta 100 milionů korun. Bez přirážky konečnou cenu licitátor odklepl na 103 milionech a sálem zazněl potlesk. Aukci na Žofině pořádala Galerie Kodl.

Vyvolávací cena Kubištova obrazu činila 25 milionů. I kdyby se prodal za ni, byl by to autorský rekord. Nejdražším Kubištovým dílem prodaným v české aukci dosud zůstávalo Zátiší, vydražené v roce 2013 za 18,49 milionu korun včetně přirážky.

Staropražský motiv do aukce vstoupil s cenou 38 milionů korun, kam vzrostla v internetovém přihazování. Na sále cena vystoupala o více než 60 milionů, v závěru licitovali dva až tři zájemci.

Oproti tomu nejdražším dílem Toyen, které bylo kdy prodáno v české aukci, zůstává obraz Cirkus. Nový majitel za něj loni zaplatil konečnou cenu 79,56 milionu korun.

Tuto neděli vydražená malba Samotáři z roku 1934 zachycuje autorčin zájem o ženské torzo, jemuž se právě v tomto roce začala věnovat a v němž syntetizuje poznatky i výtvarná východiska, která se stala klíčovými po zbytek její tvorby.

Volně stojící torzo dle odborníků představuje antropomorfizaci samoty. Toyen ji tehdy často vyjadřovala až sugestivně emotivním výrazem. Na jejích obrazech se objevují těla bez vnitřních objemů nebo přímo korzety bez těl. K takovým patří třeba Růžový spektr nebo Prometheus, ale také o něco později vytvořené Hlas lesa I, II a III, jež měly shodnou inspiraci.

Toyen: Samotáři, olej na plátně, 1934, sign. LD, 100 × 81 cm, rám, vyvolávací cena 25 milionů korun.
Toyen: Samotáři, olej na plátně, 1934, sign. LD, 100 × 81 cm, rám, vyvolávací cena 25 milionů korun. | Foto: Galerie Kodl

Ačkoliv malby Toyen vždy nevycházely přímo ze snové zkušenosti, často tak na první pohled působily, a proto také upoutaly významného českého básníka Vítězslava Nezvala. Ten v roce 1934 našel inspiraci právě v surrealismu. Torza Toyen ho tak zaujala, že podle jejího plátna Hlas lesa napsal stejnojmennou báseň.

Na pražském Žofíně jsou v nedělní aukci nabízeny s několikamilionovými cenami ještě díla Josefa Šímy, Jakuba Schikanedera, Josefa Čapka, Emila Filly, Václava Špály nebo Antonína Slavíčka. Část děl je dražena pro charitativní účely.

 

Právě se děje

Další zprávy