O titul knihy desetiletí se utká Balabán s Klímou

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 8. 2011 19:26
Výsledky vyhlásí Magnesia Litera 22. září

Praha - O titul Magnesia Litera - Kniha desetiletí se utká šest knih. Nominována je například sbírka povídek zemřelého Jana Balabána Možná že odcházíme nebo paměti Ivana Klímy Moje šílené století. Kdo se stal vítězem a autorem nejlepší knihy uplynulé dekády (2002 až 2011), oznámí odborná porota 22. září.

Mezi finalisty prestižního klání se dostala také próza Antonína Bajaji Zvlčení, sbírka Rukopis od básnířky Bohumily Grögerové a román Jana Nováka Zatím dobrý; šestici finalistů pak uzavírá prozaický debut Martina Ryšavého Cesty na Sibiř.

Čtěte také:
Knihy oceněné Literou bodují v žebříčcích bestsellerů
Knihou roku je Balabánův posmrtný román o smrti
Knižním objevem roku jsou zvířátka vyučující fyziku
Literu za prózu může získat Hakl, Hůlová nebo Balabán

Litera udělí na podzim cenu za knihu desetiletí
Desátá Magnesia Litera vyzývá k zasílání knih
Knihou roku jsou příběhy sourozeneckých válek

Spolu s nominacemi na knihu desetiletí za titul pro dospělé organizátoři oznámili i jména třech uchazečů o stejnojmenný titul v kategorii Knihy pro děti a mládež. V této sekci je nominován autor Petr Nikl (Záhádky), Lucie Seifertová (Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí) a Pavel Šrut se svými Lichožrouty.

Ivan Klíma
Ivan Klíma | Foto: Wikipedia

"Oslovili jsme asi tři stovky osobností z literární branže - knihkupce, knihovníky, autory, překladatele, pedagogy či publicisty. Nakonec nám zaslali celkem 105 platných hlasovacích lístků. Jednou z podmínek pro nominaci bylo, aby titul ve své době zvítězil v některé z kategorií výročních knižních cen Magnesia Litera," uvedl za pořádající občanské sdružení Litera Pavel Mandys.

Nyní startuje 2. kolo hlasování, kdy oslovení odborníci budou vybírat vítěze z nominovaných autorů, respektive titulů. Vítězové obou kategorií budou vyhlášeni v Malém sále Městské knihovny v Praze.

Nominované tituly, mezi nimiž jsou tři romány, jedna sbírka povídek, básnická skladba, memoáry, obrázkové leporelo či nonsensová poezie, pocházejí z let 2004 až 2010. Nejsilněji je zastoupen rok 2009, kam patří kniha od Grögerové, Ryšavého i Šruta.

Nejčastěji je v soutěži zastoupen (již zaniklý) Petrov za Zvlčení a Novákův thriller Zatím dobrý. Některé z knih se pyšní i prestižním titulem Kniha roku.

Výroční knižní ceny Magnesia Litera jsou každoročně udělovány za literární počiny v uplynulém roce, a to v několika kategoriích: Magnesia Litera - Kniha roku, Litera za prózu, Litera za poezii, Litera za knihu pro děti a mládež, Litera pro objev roku, Litera za publicistiku, Litera za literaturu faktu, Litera za naučnou literaturu, Litera za populárně naučnou literaturu a také v kategorii Cena čtenářů.
   
Knihou roku 2011 (vydanou v roce 2010) se stala poslední kniha od nedávno zesnulého spisovatele Jana Balabána Zeptej se táty. V próze porota ocenila dílo Martina Ryšavého Vrač, v poezii pak básnickou sbírku Otylé ach od Josefa Hrubého.

Po vzoru Británie chtějí Magnesie napomoci orientaci na nepřehledném knižním trhu a usilují o popularizaci dobré literatury; k tomu patří i vybuzení zájmu médií a veřejnosti pomocí zveřejňování nominací a série autorských čtení. I niha desetiletí má jistý předobraz v britské Man Booker Prize.

 

Právě se děje

Další zprávy