Knihou roku je Balabánův posmrtný román o smrti

Kultura Kultura
11. 4. 2011 8:20
Soutěž Magnesia Litera vyhrála kniha Zeptej se táty

Praha - Knihou roku 2011 v soutěži Magnesia Litera se stal román Zeptej se táty od Jana Balabána. Ostravský spisovatel zemřel před rokem ve věku 49 let; román dokončil krátce před smrtí a vyšel dva měsíce po jeho nečekaném skonu.

Vítěztsví není překvapivé. Kniha z nakladatelství Host, jež je prosycena smrtí svým tématem i okolnostmi vzniku, vyhrála loni v prosinci v anketě Kniha roku Lidových novin.

Čtěte také:

Knižním objevem roku jsou zvířátka vyučující fyziku
Literu za prózu může získat Hakl, Hůlová nebo Balabán

Litera udělí na podzim cenu za knihu desetiletí
Desátá Magnesia Litera vyzývá k zasílání knih
Knihou roku jsou příběhy sourozeneckých válek

Ceremoniál tradičně uváděla Anna Geislerová. Ceny se v neděli večer předávaly ve Stavovském divadle v sedmi kategoriích; poroty je volily z 24 nominovaných titulů vydaných loni. Jednotivé kategorie mají tři nominace, výjimkou je próza, kde byl jejich počet loni zvýšen na šest kvůli podpoře původní české tvorby. Od loňska také rozhoduje o celkovém vítězovi speciální "velká" porota, v níž zasedají na tři stovky lidí z branže.

 

Foto: Aktuálně.cz

Vítězná, silně autobiografická a niterná kniha je dialogem syna se zesnulým otcem. Jejím hlavním tématem je smrt, ale i vyrovnávání se s minulostí. A je to i kniha, do níž zasáhl "osud". "Balabánův poslední, až mrazivý román je co nejupřímnější výpovědí o životě in extremis," napsala porota. Cenu a prémii 200 tisíc korun za zesnulého Balabána převzala jeho manželka.

Literu za prózu získal Martin Ryšavý za román Vrač vydaný nakladatelstvím Revolver revue. Po svém předešlém románu Cesty na Sibiř, za který rovněž dostal Magnesiu Literu, se autor opět vrací do Ruska. Hlavním hrdinou je metař a bývalý režisér Gusev, který zdánlivě chaoticky chrlí svůj monolog. Přitom se odhaluje podoba dnešního Ruska tkvícího jednou nohou v bolševických poměrech a druhou ve fantasmagorické podobě tamního kapitalismu. Ryšavý na jeviště pozval svého přítele, který se stal předobrazem hlavního hrdiny.

Cenu za poezii dostal Josef Hrubý za sbírku Otylé ach vydanou Galerií města Plzně. Za nejlepší nakladatelský počin roku označila porota Edici AAA, ve které nakladatelství Argo vydává anglo-americké autory. Šéfredaktorka Arga a iniciátorka této prestižní řady Eva Slámová zemřela loni na Štědrý den. Cenu za nakladatelský počin předal ministr kultury Jiří Besser.

Foto: Aktuálně.cz

Cenou za nejlepší překlad byla oceněna Radka Denemarková za knihu německé autorky rumunského původu Herty Müllerové Rozhoupaný dech. Knihu držitelky Nobelovy ceny vydala Mladá fronta. Denemarková se tak stala nejúspěšnější literátkou v historii Magnesie: předtím už vyhrála ceny v kategoriích prózy a publicistiky.

V kategorii Litera za knihu pro děti a mládež bodovala letos Alžběta Skálová s knihou Pampe a Šinka vydanou nakladatelstvím Arbor Vitae. Ocenění za literaturu faktu získal Vladimír Papoušek s kolektivem za Dějiny nové moderny vydané Academií.

Literárním objevem roku je podle poroty Markéta Baňková se svou popularizační knihou fyziky pro děti s názvem Straka v říši entropie vydanou Petrem Prchalem. Cenu čtenářů si vysloužila Hana Andronikova za knihu Nebe nemá dno, kterou vydal Odeon.

Letos poprvé se udílela cena pro Čtenáře roku. Novou tradici založil Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Vítězkou se stala studentka hustopečského gymnázia Dagmar Černá. Za rok 2010 si v místní knihovně vypůjčila a přečetla 849 knih.

Magnesia Litera letos slaví deset let a v rámci tohoto výročí zvolí letos na podzim i knihu dekády.

  

Ceny Magnesia Litera za nejlepší knihy roku:

Magnesia Litera - Kniha roku: Jan Balabán: Zeptej se táty (Host)
Litera za prózu: Martin Ryšavý: Vrač (Revolver revue)
Litera za poezii: Josef Hrubý: Otylé ach (Galerie města Plzně)
Litera za nakladatelský čin: Edice AAA (Argo)
Litera za překlad: Herta Müllerová: Rozhoupaný dech (Přeložila Radka Denemarková, Mladá fronta)
Litera za knihu pro děti a mládež: Alžběta Skálová: Pampe a Šinka (Arbor Vitae)
Litera za literaturu faktu: Vladimír Papoušek a kol.: Dějiny nové moderny (Academia)
Litera pro objev roku: Markéta Baňková: Straka v říši entropie (Petr Prchal)
Cena čtenářů: Hana Andronikova: Nebe nemá dno (Odeon)

 

 

Právě se děje

Další zprávy