Knihy oceněné Literou bodují v žebříčcích bestsellerů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 4. 2011 12:26
Balabánův vítězný román byl druhou nejprodávanější knihou

Praha - Soutěži Magnesia Litera se podle organizátorů daří plnit zíkladní cíl, kterým je propagace domácí tvorby. Knihy oceněné v letošní soutěži bodují v prodejnosti v několika žebříčcích.

Vítězná kniha roku od Jana Balabána Zeptej se táty se stala týden po vyhlášení druhou nejprodávanější v žebříčku Svazu českých nakladatelů a knihkupců. Na druhé příčce byla také v seznamu úspěšných knih sítě Kanzelsberger, která tvoří zhruba deset procent českého knižního trhu. U největšího českého internetového prodejce knihkupectví Kosmas se umístil Balabánův posmrtně vydaný román na prvním místě.

Podle pořadatele Pavla Mandyse ze sdružení Litera je dokonce Magnesia Litera "zřejmě jedinou českou výroční cenou napříč uměleckými obory, která má patrný vliv na zájem publika o oceněné".

Ceny se udílely v neděli 10. dubna ve Stavovském divadle. Tři týdny po udílení už sice není Balabán na prvních příčkách, ale stále se drží zhruba v první desítce.

Foto: http://www.bankova.cz/straka/

Ocenění pomohlo v prodejnosti i dalším knihám. Mezi bestsellery mezi českými knihami se po vyhlášení vrátila kniha bajek o fyzice od Markéty Baňkové Straka v říši entropie. V soutěži získala cenu za objev roku, v žebříčku Kanzelsbergeru se ocitla na šestém místě.

Obrázková knížka Pampe a Šinka od Alžběty Skálové byla do doby, než dostala Literu za knihy pro děti a mládež, v obchodech spíše přehlížená. O to větším překvapením bylo podle Mandyse týden po vyhlášení ceny její umístění na třetí příčce v prodejnosti v žebříčku nakladatelů a knihkupců. Mezi první desítku se dostala tato knížka i v internetovém knihkupectví Kosmas.

V první desítce Kosmasu je také román od Martina Ryšavého Vrač, který získal v soutěži cenu za prózu. 

Přesná čísla případného zvýšení prodejnosti ve srovnání k prodejům před vyhlášením sdružení Litera zveřejní při zahájení nového ročníku. Loni se knihou roku stal triptych povídek Petry Soukupové Zmizet, který se záhy stal bestsellerem. Před vyhlášením se ho prodalo 2500 výtisků, zatímco po něm prodej několikanásobně vzrostl až na 12 000 kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy