Desátá Magnesia Litera vyzývá k zasílání knih

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 12. 2010 17:33
Ceny budou vyhlášeny 10. dubna ve Stavovském divadle
Představení nominovaných knih na tiskové konferenci v kavárně Divadla bez zábradlí.
Představení nominovaných knih na tiskové konferenci v kavárně Divadla bez zábradlí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Občanské sdružení Litera vyhlásilo desátý ročník knižních cen Magnesia Litera. Knihy do soutěže je možné přihlašovat do 14. ledna 2011. Vítězové budou známi a slavnostně vyhlášeni 10. dubna ve Stavovském divadle.

Knihy mohou do soutěže přihlašovat jednotlivci i firmy. Podmínkou je zaslání dvou výtisků přihlašované knihy a vyplnění přihlášky, která je ke stažení na stránce www.magnesia-litera.cz. Knihy se budou hodnotit v sedmi kategoriích: nakladatelský čin, překladová kniha, literatura faktu, poezie, próza, objev roku a kniha pro děti a mládež.

Letos dostal hlavní cenu a titul Kniha roku soubor tří próz Petry Soukupové s názvem Zmizet. Po vyhlášení pronikla kniha Soukupové do žebříčků nejprodávanějších knih v ČR, její prodeje překonaly bestsellerovou hranici 10 000 prodaných výtisků.

Čtěte také:
Knihou roku jsou příběhy sourozeneckých válek
Knihu roku napsala tlustou tužkou Bohumila Grögerová

Porotci tak pořadatelům v devátém ročníku „splnili"  přání podpořit českou prózu, která mezi hlavními cenami do té doby příliš nefigurovala. Vítězství bylo v souladu s hlavním záměrem ceny: propagovat kvalitní literaturu a přiblížit ji čtenářům. Proto bylo v této kategorii také nově šest nominovaných a upravovala se pravidla pro vítěze. O knize roku nově rozhodla širší odborná veřejnost z branže. Zároveň se redukoval počet kategorií.

Foto: Aktuálně.cz

Nakladatelským počinem roku byly v uplynulém ročníku vyhlášeny Spisy Milady Součkové. Jako nejlepší překladovou knihu porota vyhodnotila román britského prozaika Davida Lodge Nejtišší trest, který přeložil Richard Podaný. Cenu v kategorii próza dostal Ivan Matoušek za knihu Oslava, Literu za poezii Viola Fischerová za sbírku Domek na vinici.

V kategorii literatura faktu porota vybrala knihu pamětí Ivana Klímy Moje šílené století. Objevem roku byla publikace věnovaná událostem ve společnosti a politice v Československu roku 1968 s názvem Opozice '68. Sociální demokracie, KAN a K 231 v čase pražského jara. Cenu za knihu pro děti a mládež dostala Iva Procházková za román pro dospívající čtenáře s názvem Nazí.

Ceny tradičně podporuje svou záštitou Václav Havel. Po vzoru Británie chtějí Magnesie napomoci orientaci na nepřehledném knižním trhu a usilují o popularizaci dobré literatury; k tomu patří i vybuzení zájmu médií a v eřjnosti pomocí zveřejňování nominací a série autorských čtení.

 

Právě se děje

Další zprávy