Na březích Nilu. Náprstkovo muzeum vystavuje mumie, sochy i rakve ze starého Egypta

Víka rakví z Třetí přechodné doby, tedy let 1069 až 664 před naším letopočtem.
Čtyři kanopy z Búbastidy.
Víko rakve z Třetí přechodné doby.
Mumie káněte.
Rakev určená k pohřbu boha Amona Penthahuterese.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
25. 7. 2019 16:29
Přírodní svět starověkého Egypta a Núbie představuje výstava nazvaná Na březích Nilu, která včera začala v pražském Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur.

Návštěvníci si ve čtyřech sálech prohlédnou mumifikované vejce nebo si zahrají staroegyptské Člověče, nezlob se. Celkem uvidí zhruba 500 exponátů.

Snímek z výstavy Na březích Nilu.
Snímek z výstavy Na březích Nilu. | Foto: ČTK

"Velká část předmětů dosud nikdy nebyla vystavena. Většina je ze sbírek Náprstkova muzea, ale také tu máme domácí i zahraniční zápůjčky," popisuje Pavel Onderka, jeden z kurátorů výstavy.

Ta obsahuje třeba sousoší ze súdánského archeologického muzea, které objevila česká expedice. Další artefakty zapůjčilo muzeum v Moravské Třebové, kde se nachází druhá největší sbírka egyptských starožitností v Česku.

Každá část výstavy je založena na určitém staroegyptském textu, na nějž vystavené předměty odkazují.

První část se opírá o text chvalozpěvu krále Achnatona na slunce a je věnována stvoření světa, božstvům i tvořivé síle Nilu. "Jednotlivé části odkazují na jednotlivé verše tohoto chvalozpěvu," přibližuje kurátor Onderka.

Druhá část se zaměřuje na to, jak člověk žil v přírodě. Třetí pak představuje staroegyptskou zahradu, která zároveň tvoří hravou část přehlídky. Aplikace fungující na principu videohry poukazuje na rozdíl mezi egyptskou a evropskou perspektivou, určena je především dětem.

Návštěvníci si v této části také mohou zahrát staroegyptskou hru Senet, která připomíná dnešní Člověče, nezlob se.

Mumie zvířat a rostlin obsahuje poslední část výstavy. Nachází se tu například vzácné mumifikované ryby nebo mumifikované jídlo, které se zemřelým dávalo do hrobů. Finální sekce zahrnuje zdobenou rakev, zapůjčenou ze zámku Kynžvart.

Mumie káněte.
Mumie káněte. | Foto: ČTK

Výstava potrvá do konce února 2020. Připomíná 50. výročí založení samostatné sbírky pravěku a starověku, kterou zčásti tvoří předměty ze starověkého Egypta a Núbie.

Český egyptologický ústav rovněž slaví 100 let od roku, kdy zakladatel české egyptologie František Lexa začal přednášet egyptologii na Karlově univerzitě. Při této příležitosti ústav chystá výstavu 100 let české egyptologie v pražském Karolinu, která začne 2. srpna.

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur je součástí Národního muzea a zaměřuje se na odkaz mimoevropských kultur. Vojtěch Náprstek jej roku 1873 založil jako České průmyslové muzeum a později proslavil po celém světě. V roce 1944 se Náprstkovo muzeum připojilo k muzeu Národnímu.

 

Právě se děje

Další zprávy