Kratochvíl opět podává kvůli grantům žalobu na Prahu

kul
25. 6. 2008 17:14
Některá pražská divadla by mohla zůstat bez peněz
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kauza pražské kulturní granty se vrací skoro na začátek a ještě víc se komplikuje. Spolumajitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl řekl, že podává žalobu na pražský magistrát.

Právě Kratochvílova žaloba na českých stát u evropského soudu celý spor o granty loni v létě odstartovala. Tehdejší systém podle jeho argumentů nedělal rozdíly mezi ziskovými a neziskovými organizacemi - dotace dával i ziskovým, ale ne všem - včetně jeho divadla. Kratochvíl zahájil i arbitráž proti České republice, kterou pak ale stáhnul.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Divadelníci dál žádají odvolání radního Richtera
Bouře divadel má dohru v politice. Zastupitelé vyhozeni

To vyvolalo změny v grantovém systému, do kterých radní pro kulturu Milan Richter navrhnul i kontroverzní dotaci vstupenku. Ta podle kritiků nečinila rozdíl mezi obchodními společnostmi a neziskovými organizacemi a přidávala peníze i komerčním institucím, zatímco některé soubory a akce obdržely míň peněz a dostaly se do potíží.

Proti úpravám začali jaře protestovat divadelníci, vyšli do ulic i na magistrát. Petici za Prahu kulturní podepsalo přes 30 tisíc lidí. Primátor Pavel Bém nakonec navrhnul návrat k původnímu stavu, zrušení dotace na lístek, doplacení peněz i odložení sporných výběrových řízení. Minulý týden to schválila Rada posléze i zastupitelstvo.

Protestující - kteří zdůrazňovali, že bojují nejen za divadla, ale i za galerie či filmové a taneční přehlídky - ale nebyli s ústupky nijak výrazně spokojeni. Zdůrazňovali hlavně to, že řešení není systémové, navíc jim vadí, že nebyl zveřejněn princip nominace členů poradního sboru primátora. Nový orgán by měl vystřídat grantovou komisi.

Navíc radní Richter zůstal ve své funkci. A hned v pondělí řekl, že zástupci Evropské komise velmi pozitivně hodnotí "jeho" dotaci na prodanou vstupenku.

Komise jednala se zástupci magistrátu opět na základě Kratochvílovy stížnosti. Ten považuje granty pro konkurenční podnikatelské subjekty za veřejnou podporu a Praha je podle něj poskytovala protiprávně.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:

Praha přidá 14 milionů. Těm, kteří mají málo
Divadelníci: Radní Richter manipuluje veřejností
Bém ustoupí divadlům, potopí dotace na vstupenku
Praha bude neklidná. Divadelníci začínají protestovat
Divadelníci: Protesty proti radnici budou pokračovat

Richter také řekl, že pokud bude Kratochvíl na stížnosti trvat, může komise rozhodnout, že za dobu, kdy divadelní neúspěšně žádal o grant, budou muset ostatní příjemci grantů peníze vrátit.

Jedná se o Pražské komorní divadlo, Semafor, Divadlo Na Fidlovačce, Divadlo Na Jezerce nebo Divadlo Bez zábradlí.  Právě Semafor se už transformoval do na společnost s ručením omezeným, a spadl tak do stejné kategorie jako další jmenované a soukromé scény.

Ve středu pak Kratochvíl splnil svá slova a oznámil žalobu na magistrát, kterou podá u českého soudu - k ní ho přimělo právě vyjádření Evropské komise.

Na tiskové konferenci přišel s prohlášením nadepsaným Nechci již žádné kompromisní řešení a také s oznámením, že se k němu připojí i Oldřich Lichtenberg z divadla Broadway.

"Mohu se narozdíl od Iniciativy pro kulturu, která se splněním svých požadavků domáhá křikem na ulici, domoci svého práva legálně, protože pravda je na mé straně," prohlásil spolumajitel Ta Fantastiky.

Město dosud doufalo, že Kratochvíl stížnost stáhne. Už v pátek by se mohl vytvořit nově jmenovaný poradní sbor primátora, který by s ním pak mohl jednat.

Transformace měla letos čekat i další divadla a právě právní forma je jedním z klíčových problémů sporu. Soud nyní bude řešit, zda je pro poskytování grantů rozhodující formální právní statut dotyčné instituce.

Kratochvíl tvrdí, že, každé divadlo, které není neziskovou organizací a je zapsané jako obchodní společnost, je jeho konkurentem.

Jiný výklad evropského pravidla "de minimis", které dovoluje podpořit podnikatelské subjekty maximálně dvěma sty tisíc eur na tři roky, považuje podle serveru Týden.cz za oprávněné příjemce vyšších dotací i společnosti s ručením omezením, které nedosahují zisku a plní veřejnou službu.

 

Právě se děje

Další zprávy