Bém ustoupí divadlům, potopí dotace na vstupenku

mch, sim
6. 6. 2008 19:15
Radního Richtera ale z funkce odvolat nehodlá
Radní Richter
Radní Richter | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská nekomerční divadla vyhrála mnohatýdenní boj o odstranění nového systému dotací, které připravil radní pro kulturu Milan Richter z ODS.

Pražský primátor Pavel Bém, který dosud za Richterem stál, se rozhodl vyjít umělcům vstříc. V rozhovoru pro Lidové noviny oznámil, že navrhne zrušení dotace na vstupenku - tedy podle počtu prodaných lístků.

"Dotace na vstupenku jako nový pilíř grantové politiky byl odvážný krok. Ale paradoxně ukázal taky na slabiny tohoto systému. A ty jsou tak velké, že navrhnu zrušení dotace na vstupenku," řekl listu.

Foto: Aktuálně.cz
Duel blogerů:
Bém versus Just: Říkáte nesmysly, pane primátore

Kritizoval i některé kroky, které Richter učinil: "Udělal chybu, že v novém systému nebyl schopen vést jasnou hranici mezi ziskovou a neziskovou sférou. Udělal chybu v tom, že nebyl schopen administrativně zabránit podpoře typově černého divadla, které neslouží Pražanům, ale z 95 procent turistům," citovaly LN Béma.

Sám Richter Aktuálně.cz řekl, že na dotacích na vstupenku nikdy netrval.

"Ta úprava kolem těch dotací má být komplexnější. Divadelníci mají předložit plán, o kterém pak budeme jednat," sdělil.

Odvolat Richtera? V žádné případě

Bém přiznal, že na výhradách části divadelní obce proti systému rozdělování dotací, něco je. Radního Richtera, který za systémem stál, ale odvolat v žádném případě nehodlá. Naopak - bude s ním konzultovat nové nastavení systému.

"Mám už zhruba představu, jak by ten systém měl vypadat. Rozhodně musí umožnit větší rovnoprávnost a šanci na získání peněz těm divadlům, která představují kvalitní divadelní kulturu," řekl Bém deníku Aktuálně.cz.

"Nechceme ale stygmatizovat zástupce dobrých divadel, která jou obchodními společnostmi," dodal.

O změně systému dotací by podle Béma měla už příští týden jednat Rada hlavního města Prahy. Primátor také obnoví poradní svůj sbor. Definitivní řešení, jak systém nově nastavit, by podle něj mohlo vzniknout během několika týdnů nebo měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy