Praha bude neklidná. Divadelníci začínají protestovat

kul
25. 5. 2008 13:00
Ulice metropole zažijí divadelní Dny neklidu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Odpor ke grantové politice, jak ji v současné podobě razí pražský magistrát a radní pro kulturu Milan Richter, právě nabývá nové aktivnější podoby. Sedmihodinovým koncertem na piazzetě Národního divadla  startují v neděli Dny neklidu za Prahu kulturní.

Iniciátoři petice Za Prahu kulturní se k tomuto kroku odhodlali poté, co se během prvního měsíce pod petici sešlo ke 20 tisícům podpisů, ovšem v postoji hlavního města došlo  jen k velmi malým posunům.

V rámci koncertního a happeningového odpoledne, na jehož uspořádání se podílí i Národní divadlo, vystoupí od 13 hodin několik desítek hudebníků, výtvarníků, tanečníků i divadelníků.

Mezi nimi Lenka Dusilová, Iva Frühlingová, Karel Plíhal, The Plastic People of the Universe nebo Jan Vodňanský s Petrem Skoumalem. Mezi koncerty promluví Tomáš Halík, Jan Hančil, Jan Kraus nebo Miroslav Táborský.

Dny neklidu vyvrcholí ve čtvrtek 29. května v 8.30 demonstrací na Mariánském náměstí před budovou magistrátu. Tam již divadelníci jednou s peticí a happeningem byli, ale neuspěli. Zastupitelstvo ji, zejména hlasy ODS, zamítlo.

Mobilizační akce chce znovu položit důraz na požadavky, které iniciativa sepsala v petici. Jde hlavně o zrušení nově zavedené dotace na vstupenku, oddělení neziskového sektoru od podpory podnikání, odvolání radního Richtera a záchranu divadel, jež nový systém existenčně ohrozil.

Vzhledem k nečekanému snížení dotací ze strany magistrátu už hlásí ukončení činnosti divadelní spolek Kašpar. Poslední, co nabídnou, bude prý v červenci a srpnu letní hraní.

"Nejsme schopni uzavřít smlouvy s herci na další sezónu. Čekáme ještě na možnou záchranu, jsme jedni z mnoha subjektů, které vážně ohrozily poslední kroky pana Richtera,"  říká v prohlášení principál Jakub Špalek.

S vážnými potížemi se začíná potýkat Divadlo Archa, jež kupříkladu novou hru Václava Havla Odcházení inscenuje zcela ze sponzorských peněz. Krácení dopadlo i na festival Tanec Praha nebo Dny evropského filmu.

Radní Richter jednání neodmítá, ale opakuje, že systém je spravedlivý. Divadelníci věří, že se do věci nepřímo vloží ministerstvo kultury i primátor Pavel Bém.

Richter po čtvrtečním jednání s ministrem kultury Václavem Jehličkou a Bémem sice připustil možnost změn. Ale řekl jen, že čeká na návrhy samotných divadelníků.

Nejnověji protestující podpořil exprezident Havel: na tiskové konferenci ke svému Odcházení připomněl důležitost menšinové kultury a prohlásil, že stojí na straně dnes už opět svých kolegů.

Nespokojenost s grantovou politikou se během Dnů neklidu projeví prostřednictvím performancí, koncertů, výtvarných akcí - které ovšem nejsou nijak centrálně koordinovány.

"Připojit se může každý, komu není osud kultury lhostejný," radí iniciátoři a tvrdí, že se počítá jakákoli podpora od nošení černobílých stužek po umístění loga na webové stránky.

  • Soupis pořádaných akcí přesto můžete průběžně nacházet ZDE 

Mezitím se na internetu stalo hitem video, jež v rámci boje za Prahu kulturní mixuje proslulý projev Milouše Jakeše z Červeného Hrádku mj. o "milé holce paní Zagorové" s proslovy radního Richtera ve stylu: "Nikdo z nás nebere takový platy."

Mix DJ Milana pracuje s nabízející se paralelou, která oživuje satirické narážky z předlistopadové atmosféry.

"Pobavilo mě to, ale jsou tu dva paradoxy. Tento klip šíří Strašnické divadlo, které jsem jako starosta Prahy 10 pomohl zřídit a dal mu peníze. A Hana Zagorová si peníze vydělala sama, zatímco divadla jsou placena z peněz daňových poplatníků," trvá podle serveru iDnes.cz na svém radní Richter.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy