Divadelníci dál žádají odvolání radního Richtera

kul
19. 6. 2008 18:30
Změny grantů a navýšení peněz jim nestačí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Iniciativa pro kulturu není zcela spokojená ani poté, co zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo na návrh Rady změny v systému pražských kulturních grantů. Navýšení peněz a další kroky města vítá, ale zároveň je označila za nesystémové. Navíc trvá na odvolání radního pro kulturu Milana Richtera a předsedy kulturního výboru Ondřeje Pechy.

Protesty proti novému systému grantů, který navrhl právě Richter, trvaly několik měsíců. Divadelníci vyšli i do ulic a na zasedání magistrátu. Petici Za Prahu kulturní, která žádala i odvolání radního, podepsalo doteď přes 31 000 lidí.

Navýšení o 14,7 milionu

Spory o financování kultury a grantové politiky hlavního města přerostly až v rozepři "o budoucí charakter země". Exprezident Václav Havel sepsal článek, ve kterém jasně řekl, aby kvůli této "kulturní kauze" Pražané nevolili ODS.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Praha přidá 14 milionů. Těm, kteří mají málo
Divadelníci: Radní Richter manipuluje veřejností
Bém ustoupí divadlům, potopí dotace na vstupenku
Praha bude neklidná. Divadelníci začínají protestovat
Divadelníci: Protesty proti radnici budou pokračovat

Primátor Pavel Bém a radní Richter nakonec ustoupili; minulý týden vydali prohlášení, které de facto znamenalo, že magistrát opustí nový systém grantů. Včetně nejvíc kritizované dotace na vstupenku, která prý navyšovala zisky soukromým scénám.

Před dvěma dny jejich návrhy schválila Rada a nyní i zastupitelstvo. Odsouhlasilo, že pozastaví další vlnu sporné přeměny divadel z příspěvkových organizací a zruší konkurzy na ředitele čtyř divadel.

Rozhodlo také, že - jak navrhl Bém - uvolní 14,7 milionu korun, a rozdělí je mezi kulturní instituce, které v rámci čerpání čtyřletých grantů letos dostaly méně peněz než loni. Více peněz by měly kupříkladu dostat Divadlo Archa (5,2 milionu), Divadlo Semafor (3,7 milionu) a sdružení Kašpar o 1,4 milionu.

Iniciativa ale hned dodala, že město přidává jen divadlům a loňským držitelům čtyřletých grantů, nikoli galeriím a pořadatelům festivalů. Jako příklad uvádí galerii Futura, Galerie Jaroslava Fragnera nebo Tanec Praha. Příspěvky prý navíc byly navýšeny i subjektům, u nichž to grantová komise nedoporučovala.

Grantová komise má končit

Činnost této komise má podle záměrů města převzít poradní sbor primátora, který již kdysi vznikl, ale byl rozpuštěn. Vedle radního Richtera by v něm měli zasedat odborníci, ekonomové a právníci.

Zelení na zastupitelstvu uvedli, že komise je součástí hodnocení kultury, nemůže být nahrazena poradním sborem. Nebo by aspoň do něj měli být nominováni odborníci doporučení kulturní obcí.

Také sama Iniciativa pro kulturu oponuje: není zřejmé, jakým způsobem město členy sboru vybere. Navíc říká, že ať již bude upravený systém grantů jakýkoli, už teď je v časovém skluzu a nebude vyhlášen do konce června, jak bylo slíbeno.

Magistrát rozhodl, že sjednotí termíny pro přidělování čtyřletých grantů, a to rokem 2009. Podle Richtera bude stanoven strop objemu peněz, které na ně půjdou. když se tyto příspěvky udělovaly každý rok, byl příliš velký tlak na městský rozpočet, zdůvodnil radní. V roce 2009 tedy budou čtyřleté granty uděleny do roku 2012, mezi tím přidělovány nebudou.

Zástupci divadelníků vystoupili i na čtvrtečním jednání. "Předseda kulturního výboru Ondřej Pecha a radní Richter destabilizovali celou kulturní scénu," řekl mluvčí petice Za Prahu kulturní Václav Petrmichl.

"Těžko si mohou představit něco transparentnějšího, než je grantový systém hlavního města Prahy," reagoval Bém.

 

Právě se děje

Další zprávy