Praha přidá umělcům 14 milionů. Těm, kteří mají málo

redakce KUL
17. 6. 2008 15:32
Rada zastupitelstva jednala o změně systému
Radní pro kulturu Milan Richter
Radní pro kulturu Milan Richter | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský magistrát se rozhodl přidat na kulturní granty 14,3 milionu korun. Peníze by mělo dostat osm zařízení, která letos dostala na příspěvcích méně peněz než loni.

Po jednání městské rady to oznámil radní pro kulturu Milan Richter (ODS) s tím, že dorovnání je podmíněno prověrkami hospodaření. Celkem tak letos půjde na kulturní granty 222 milionů korun. Rozhodnutí Rady ale musí schválit 19. června zastupitelstvo.

Čtěte také: Grantový systém se mění, ale divadelníci jsou opatrní

Primátor Pavel Bém a kritizovaný radní Richter už minulý týden zveřejnili prohlášení, které de facto znamenalo, že magistrát opustí nový systém grantů, kvůli kterému divadelníci vyšli do ulic.

Jejich prohlášení a nynější rozhodnutí Rady z velké části anulují kroky, jež kritizovala petice Za Prahu kulturní. Tu podepsalo okolo třiceti tisíc lidí, na její podporu se konaly divadelní Dny neklidu a dvakrát se demonstrovalo na pražském magistrátu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Divadelníci: Radní Richter manipuluje veřejností
Bém ustoupí divadlům, potopí dotace na vstupenku
Praha bude neklidná. Divadelníci začínají protestovat
Divadelníci: Protesty proti radnici budou pokračovat

Spory o financování kultury a grantové politiky hlavního města přerostly až ve spor "o budoucí charakter země". Exprezident Václav Havel sepsal článek, ve kterém jasně řekl, aby kvůli této "kulturní kauze" Pražané nevolili ODS.

Magistrát před týdnem řekl a nyní zopakoval, že zruší i nejvíc kritizovanou dotaci na vstupenku - nejkontroverznější krok radního Richtera, který podle kritiků navyšoval zisků soukromým scénám.

Rada také navrhla, že pozastaví další vlnu transformace divadel z příspěvkových organizací. Podle serveru Českénoviny.cz počká na analýzu první první vlny, která proběhla před šesti lety, a na prověrky divadel, jichž se transformace týká.

Radní v návrhu ruší zrušili i konkurzy na ředitele divadel Na Zábradlí, v Dlouhé, Spejbla a Hurvínka a na Vinohradech. Jejich éfové budou ve funkci do příštího července.

Dále byla zrušena grantová komise složená z odborníků. Její činnost převezme nově ustavený poradní sbor pražského primátora, ve kterém budou podle Richtera zasedat odborníci, ekonomové a právníci.

 

Právě se děje

Další zprávy