Výstavu Karla IV. vidělo 20 tisíc lidí

ČTK, Hej
17. 3. 2006 9:00
Praha - Před měsícem zahájená expozice na Pražském hradě se nejspíš stane výstavní událostí sezóny.

Dalších 35 tisíc lidí už má totiž na výstavu Karel IV., císař z Boží milosti zarezervované vstupenky. Počtem návštěvníků skutečných i zatím potenciálních se tak už nyní výstava řadí k těm nejúspěšnějším, které se v tuzemsku konají. Expozice v Obrazárně Pražského hradu potrvá ještě do 21. května.

Výstava představuje dvě stovky děl, vzniklých na dvoře Jana Lucemburského, Karla IV. a jeho dvou synů. Díla jsou zapůjčena z nejvýznamnějších výstavních institucí jedenácti zemí. Podle odborníků je projekt unikátní především tím, že soustředil díla, jež vznikla v jednom místě a v jedné době, poté ale již nikdy nebyla pohromadě.

Unikátní výstavu doprovázejí i "svým způsobem" rovněž unikátní suvenýry. Kromě tematických knih a replik historických předmětů lze v Císařské konírně, kde je jedna z pokladen a kde se odehrávají programy pro děti, zakoupit trička, hrnečky a další předměty s netradičně pojatou postavou Karla IV. "Otec vlasti" na tričku jezdí na skateboardu, na hrncích se rozvaluje na Karlově mostě.

"Myslím, že kdyby žil dnes, jezdil by třeba na skejtu. Chtěl jsem tím vyjádřit, že některé historické postavy žijí pořád, jsou vlastně nesmrtelné, a proto jsem Karla IV. prokombinoval s ikonou našeho současného života," filozofuje autor suvenýrů Jiří Votruba.

Výstava v Obrazárně je přístupná od pondělí do neděle od 10 do 19 hodin, v sobotu od 10 do 21 hodin. Pokladny jsou otevřené denně od 9 do 18, v sobotu až do 20 hodin. Vzhledem k ochraně exponátů zavedli pořadatelé časové vstupenky. Maximální doba prohlídky je 1,5 hodiny; najednou může být v Obrazárně nejvýše 180 lidí. Vstupenky lze na konkrétní den a hodinu zamluvit předem, buď telefonicky nebo osobně v pokladně.

 

Právě se děje

Další zprávy