Císař se slavně vrací na Hrad

Jan Skřivánek
15. 2. 2006 13:00
Praha - Bude to výstavní událost roku, o tom jsou zástupci Pražského hradu pevně přesvědčeni.

Expozice Karel IV., císař z Boží milosti je každopádně největší a nejnáročnější akcí, kterou Správa Pražského hradu (SPH) pořádá od výstavy Rudolf II. a Praha, která se na Hradě konala před devíti lety.

Památné setkání

Přípravy výstavy, kterou si v úterý prohlédl prezident Václav Klaus a pozvaní hosté a která bude pro veřejnost otevřena od čtvrtka, začaly ještě za administrativy Václava Havla. Dohoda o spolupráci mezi SPH a Metropolitním muzeem v New Yorku, které je spolupořadatelem, byla podepsána na podzim 2001.

Oficiální logo výstavy
Oficiální logo výstavy | Foto: SPH

"Prvotním impulsem bylo setkání Jiřího Fajta a naší kurátorky sbírky středověkého umění Barbary Drake Boehmové v roce 1997 v New Yorku," vzpomínal při návštěvě Prahy ředitel muzea Philippe de Montebello.

"Paní Drake Boehmová následně navštívila pražskou výstavu Magister Theodoricus a některé další české sbírky. Odtud vzešla myšlenka uspořádat v Metropolitním muzeu výstavu, která by tuto mimořádnou uměleckou epochu představila širší mezinárodní veřejnosti."

Václav Klaus na výstavě Karel IV., císař z Boží milosti
Václav Klaus na výstavě Karel IV., císař z Boží milosti | Foto: Aktuálně.cz

Premiéra se uskutečnila loni na podzim v New Yorku. Za tři měsíce ji zhlédlo 173 tisíc diváků. Zda je to ve srovnání s jinými výstavami, které Metropolitní muzeum pořádá, moc nebo málo, nedokáže prý kurátorka expozice Drake Boehmová odpovědět.

"Já jsem historička umění a tohle nesleduji. Řeknu vám ale jednu historku, která podle mě ilustruje, o jak velkou událost šlo. Moji známí se plavili v Karibiku a pak mi volali, že jejich sousedy byli jacísi Angličané, kteří si celou dobu vyprávěli, jakým zážitkem pro ně byla návštěva výstavy pražské gotiky v New Yorku."

Spory s Národní galerií

Dobrý pocit z výstavy v Metropolitním muzeu má i český kurátor Jiří Fajt. Původně měly být obě výstavy identické, v průběhu příprav však došlo z finančních i organizačních důvodů ke změnám.

Newyorská výstava, která měla i odlišný název Praha: Koruna Čech, nakonec byla o několik desítek položek chudší než její pražská repríza. Téměř dvojnásobný rozsah oproti anglické verzi má mít i vědecký katalog, který vyjde v češtině a němčině koncem března.

Exponáty na výstavu zapůjčilo 97 sbírek z 11 zemí - podle manažerky projektu Duňy Panenkové "všichni zapůjčili všechno", oč byli žádáni. "Až na Národní galerii! Je to ostuda a není to poprvé," vykřikla na to z pléna na úterní tiskové konferenci Meda Mládková.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy