Pražská gotika dnes končí v New Yorku

RiK, ČTK
3. 1. 2006 10:00
New York - V newyorském Metropolitním muzeu dnes končí rozsáhlá expozice gotického umění doby vlády císaře Karla IV. a jeho synů Václava IV. a Zikmunda na českém trůně.
Jeden z předmětů vystavený v New Yorku
Jeden z předmětů vystavený v New Yorku | Foto: Aktuálně.cz

V následujících týdnech poputuje její podstatná část do Prahy, kde bude od února do května pod názvem Karel IV. - císař z Boží milosti s podtitulem Umění a kultura v době vlády posledních Lucemburků vystavena v Obrazárně Pražského hradu.

Na newyorské výstavě spolupořádané Správou Pražského hradu se v jednom z nejprestižnějších muzeí světa představila vrcholná díla středověkých mistrů, jež vznikla na českém královském dvoře či jejichž tvůrci byli s lucemburským panovnickým domem nějak spojeni. Její jedinečnost spočívala v tom, že na jednom místě shromáždila dobově a tematicky příslušná díla rozesetá za uplynulých více než 600 let po celém světě.

"Pod patronátem Karla IV. a jeho synů vytvořili umělci a řemeslníci v Praze nádherná a vytříbená díla, jež ve své kvalitě dosáhla či překonala vzácné předměty vzniklé jinde v Evropě," uvedl v září při zahájení výstavy ředitel Metropolitního muzea Philippe de Montebello. "Dodnes jsou tyto mistrovské kusy z Prahy málo známé. Shromážděním mnoha vynikajících příkladů české umělecké tvorby 14. a 15. století vzniká nový pohled na umění a kulturu tohoto císařského města," konstatoval ředitel.

Ze 185 ukázek gotické tvorby - deskových obrazů, plastik, iluminovaných rukopisů, liturgických předmětů, textilií i věcí denní potřeby - pocházela téměř polovina z českých a moravských sbírek. Své exponáty zapůjčilo 30 muzeí, galerií a ústavů z České republiky, včetně církevních institucí. Na výstavě se prezentovala ale i díla zapůjčená ze 70 sbírek v USA, Německu,
Francii, Belgii, Polsku, Slovensku a dalších zemích.

Newyorskou výstavu s názvem Praha, koruna Království českého, 1347 až 1437, otevřel loni 20. září český prezident Václav Klaus. V její závěrečný den ji dnes navštíví český velvyslanec v USA Petr Kolář.

 

Právě se děje

Další zprávy