Karel IV. vyprodán. Prodloužení nebude

ČTK, kul
4. 4. 2006 10:30
Praha - Unikátní expozice na Pražském hradě sice potrvá ještě měsíc a půl, ale kdo nemá rezervované lístky, už se na ni nedostane. Počet návštěvníků je totiž omezený.

Do tohoto pondělí zhlédlo expozici umění z doby vlády posledních Lucemburků 43 tisíc návštěvníků, rezervaci má dalších téměř 50 tisíc lidí. Zájemci o návštěvu tak mají šanci jedině v případě, že někdo vrátí zamluvené vstupenky. Ty by pak byly k dispozici na pokladnách.

Výstava nazvaná Karel IV., císař z Boží milosti začala 16. února v hradní Obrazárně a potrvá do 21. května. Protože už není možné vstupenky rezervovat, zrušili pořadatelé telefonické linky pro objednávání i kapitolu Rezervace na stránkách www.karel-iv.cz.

Správa Pražského hradu by prý ráda vyšla vstříc požadavkům na prodloužení výstavy - avšak smluvní závazky vůči zápůjčitelům a ochrana vzácných exponátů to neumožňují. Výstavní podmínky více než 600 let starých předmětů jsou velmi přísné a dlouhodobé vystavování není možné.

Infobox
Autor fotografie: SPH

Ostatně právě vzhledem k nutné ochraně vzácných exponátů zavedli pořadatelé i časové vstupenky. Maximální doba prohlídky je 1,5 hodiny; najednou může být v Obrazárně nejvýše 180 lidí. Maximální kapacita výstavy tak byla 105 120 návštěvníků, ale nakonec jich bude méně, protože ze začátku nebyly termíny prohlídek zcela plné.

Přesto se výstava bude řadit k nejúspěšnějším přehlídkám v tuzemsku. Denní průměr návštěvníků se blíží tisíci lidem, nejnavštěvovanější expozice posledních tří let se nedostaly přes hranici osmi stovek 800 diváků za den.

Správa Pražského hradu spolupořádá výstavu s Metropolitním muzeem v New Yorku, kde se premiéra projektu odehrála loni na podzim. Unikátní projekt na jednom místě soustřeďuje díla vzniklá na dvoře Jana Lucemburského, Karla IV. a jeho dvou synů.

Expozice představuje dvě stovky děl, zapůjčených z nejvýznamnějších výstavních institucí jedenácti zemí. Podle odborníků je projekt unikátní právě tím, že soustředil díla, jež vznikla v jednom místě a v jedné době, poté ale již nikdy nebyla pohromadě.

Více než osmdesát procent vstupenek zakoupili občané České republiky. Správa Pražského hradu uvádí, že v reakci na tento zájem o připravuje další expozice z vlastních sbírek.

 

Právě se děje

Další zprávy