Úřednická zvůle, nebo správné rozhodnutí? 20 reakcí na odvolání Jiřího Fajta

Kultura Kultura
20. 4. 2019 14:00
Odvolaný ředitel Národní galerie Jiří Fajt u české kulturní veřejnosti vzbuzuje sympatie, nekriticky však přijímán rozhodně nebyl. Ukazuje to anketa Aktuálně.cz mezi odborníky z branže, doplněná o další stanoviska či výroky ze sociálních sítích.
Daniel Herman, bývalý ministr kultury Daniel Herman za KDU-ČSL
Daniel Herman, bývalý ministr kultury Daniel Herman za KDU-ČSL | Foto: Josef Dvořáček

Daniel Herman

bývalý ministr kultury za KDU-ČSL

Ve vysílání pořadu 90' na kanálu ČT24 bývalý ministr kultury Daniel Herman za KDU-ČSL zopakoval, že prezident Miloš Zeman jej žádal, ať Jiřího Fajta neuvádí do funkce. "Byl to jednoznačný personální požadavek, který pan prezident vůči mně vznesl, a já jsem toto nerespektoval, protože prezident republiky nemá právo vstupovat do personálních kompetencí ministrů," řekl Herman a připomněl, že prezident republiky se zdržuje jmenovat Jiřího Fajta profesorem.

Deník MF Dnes koncem ledna napsal, že prezident po ministrovi kultury Staňkovi žádá Fajtovo odvolání. Oplátkou za to prý prezident podrží Staňka ve funkci. Ministr to tehdy označil za konspirační teorie a řekl, že Fajta se odvolat nechystá. Uplynulý čtvrtek to udělal. Při té příležitosti Staněk nařkl své předchůdce včetně právě Daniela Hermana, že nejednali, když ministerský audit za jejich éry zjistil rozpory v hospodaření Národní galerie. "Výstupy kontrol nikdy nebyly tak závažné, aby to znamenalo odvolání generálního ředitele, vždy byla zjednána náprava," reagoval Daniel Herman pro Aktuálně.cz.

Ve vysílání České televize se Herman také vyjádřil ke smlouvě, kterou Národní galerie uzavřela s Jiřím Fajtem za jeho dodatečnou tvůrčí činnost, tedy práci, kterou prý odvedl mimo svůj hlavní manažerský závazek. "Když se jedná o takto závažnou věc, je minimálně zvláštní, že by pan generální ředitel se svým resortním ministrem takovou věc neprojednal. Jestli tam byla nějaká domluva, tak třeba nebyla splněna. Je to zvláštní," zaspekuloval Herman.

Ten upozornil, že když Národní galerie roku 2016 připomínala výročí císaře Karla IV. výstavou, kterou kurátorsky připravil právě Jiří Fajt, "vláda rozhodla o tom, že je třeba zvláštním způsobem ocenit tuto jeho kurátorskou přidanou hodnotu", řekl Herman. "To je ovšem trošičku jiný případ, ale právě proto, že se jednalo o něco odborného, vím, že se to řešilo jednak v rezortu, jednak na úrovni vlády. Že by tato věc, o které se hovoří v roce 2018, takto řešena nebyla, mi přijde nestandardní," dodal Herman, podle něhož byl Fajt mezinárodně uznávaným odborníkem.

"V tom jsem viděl jeho vysokou přidanou hodnotu a setkal jsem se s jeho vysoce hodnoceným působením v USA nebo Francii," dodal bývalý ministr ve vysílání České televize.

 

Právě se děje

Další zprávy