Comeback Havlové viděl Havel i Horovitz

ČTK, Hej
11. 3. 2006 20:00
Praha - Dagmar Havlová se po devíti letech vrací na divadelní jeviště s hrou Chvíle pravdy.

Premiéra je plánována na 17. března. Včerejší předpremiéru v pražském Divadle na Vinohradech navštívil i autor hry, americký dramatik Israel Horovitz. Vedle něj tleskal výkonům své ženy i bývalý prezident Václav Havel. "Jsem velice rád, že se moje žena vrátila k herecké profesi. Myslím, že ten návrat byl dobrý. Publikum sledovalo inscenaci velmi pozorně, s napětím a porozuměním," řekl Havel.

Inscenaci s Dahmar Havlovou a Petrem Kostkou nastudoval režisér Ladislav Smoček. Tento týden měla už dvě veřejné generálky, na kterých diváci reagovali nadšeně.

 Hra Chvíle pravdy pojednává o dvou lidských osudech, které mají mnoho společného. Starý profesor přijme do své domácnosti čtyřicetiletou hospodyni, která se přihlásila na inzerát. Prostá žena z chudé irské rodiny nemá jeho vzdělání. Je však nadána prostým selským rozumem a chápe mnohem víc, než by se původně zdálo.

Autor hry Israel Horovitz se zúčastní i premiéry hry, v programu na příští týden má také setkání s novináři a besedu s teatrology v Nosticově divadle na Kampě. Kromě toho, že napsal více než padesát divadelních her, které byly přeloženy do tří desítek jazyků a hrány po celém světě, je Horovitz autorem filmových scénářů a rozhlasových her. Je činný i jako divadelní a filmový herec. Je ředitelem divadla v Gloucesteru ve státě Massachussets, které v roce 1980 založil.


 

 

Právě se děje

Další zprávy