Fotky: Muzeum designu v Londýně otevírá novou budovu. Vystavuje kalašnikov i české sklo

Fotky: Muzeum designu v Londýně otevírá novou budovu. Vystavuje kalašnikov i české sklo
Do vyhledávané londýnské čtvrti Kensington se přestěhovalo Muzeum designu. Instituce, která v britské metropoli funguje od roku 1989, příští čtvrtek zahájí provoz v nové budově (na snímku). Slibuje si od ní nárůst návštěvnosti z nynějších 250 tisíc ročně až na 650 tisíc.
Budova vznikla přestavbou někdejšího Institutu Commonwealthu, který od 60. let vystavoval kulturu někdejších britských kolonií. Architekt John Pawson, mimo jiné autor Klášterního kostela trapistů v Novém Dvoře, z původní budovy zanechal jen střechu a několik symbolických předmětů. Vnitřek Muzea designu je jinak zbrusu nový.
Ředitel muzea Deyan Sudjic (na snímku), jehož knihy o designu vyšly také v českém překladu, chce dosáhnout podobného efektu, jako když se v Londýně začátkem tisíciletí otevřela galerie Tate Modern a naučila Brity chodit za současným uměním.
Vstup do stálé expozice lemuje zeď s 250 předměty, které muzeu doporučili někteří z více než tří milionů příznivců na Twitteru. Je tu vše od bicyklů přes židle, džíny, tenisky či tašky až po logo londýnského metra.
Foto: Libor Fojtík
19. 11. 2016 10:01
V britské metropoli letos přibyla už druhá budova věnovaná umění. V červnu galerie Tate Modern otevřela novou přístavbu, příští týden začne fungovat nové sídlo Muzea designu. To se nachází poblíž metra ve čtvrti Kensington, nedaleko od navštěvovaného Viktoriina a Albertova muzea či Serpentine Gallery. “Chceme pro design udělat totéž, co Tate Modern udělala pro současné umění,” vysvětluje ředitel muzea Deyan Sudjic v narážce na to, jak Tate Modern naučila Brity chodit za současným uměním. Sudjic je chce naučit chodit za designem.
 

Právě se děje

Další zprávy