Cenu Jiřího Ortena letos udělí v nouzovém režimu

Zuzana Kůrová
20. 3. 2013 13:32
Svaz českých knihkupců a nakladatelů nedostal dotaci od ministerstva
Loňský laureátem Ceny Jiřího Ortena je Vratislav Maňák za prózu Šaty z igelitu
Loňský laureátem Ceny Jiřího Ortena je Vratislav Maňák za prózu Šaty z igelitu | Foto: Karolína Koblenová

Praha - Ministerstvo kultury letos vyřadilo všechny žádosti Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) o granty kvůli chybě ve vyúčtování loňského příspěvku na databázi České knihy.

Chyba bude mít vliv i na Cenu Jiřího Ortena - literární soutěž pro spisovatele do 30 let. V minulém roce obdržela Cena Jiřího Ortena od ministerstva na svůj provoz 50 tisíc, nyní bude muset zajistit nouzový režim.

Čtěte také
Literární generace? Radši bych zůstal solitér

Hanáková rozdělila granty. O 48 milionů méně než loni

Omezení nepostihne jen prestižní literární cenu, ale SČNK nebude mít dostatek financí ani na další díl kampaně Kniha-závislost na celý život a nedojde ani k optimalizaci webu České knihy pro onyx.

Ortenovu cenu podpoří SČKN z vlastních zdrojů. Finanční pomoc přilíbil tradičně pražský magistrát, který daruje 50 tisíc pro vítěze, a soukromí podnikatelé.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů zařídí dle slov Marcely Turečkové důstojné udělení ceny jako každý rok.

Literátům chybí pět milionů

Předseda letošní grantové komise pro literární časopisy a akce, nakladatel Vladimír Pistorius, věří, že se podobným pochybením SČKN do budoucna vyhne.

V souvislosti s neudělením příspěvku připomíná krizovou situaci financování literárních časopisů a akcí obecně.

„Naše komise proto také vloni vydala prohlášení, v němž upozorňovala na kritické podfinancování literárních časopisů a literárních akcí - v roce 2011 MK v této sféře rozdělilo 17,6 milionů korun, v roce 2012 to bylo jen 14,2 milionů. Konstatovali jsme, že přidělené granty v řadě případů umožňují pouze nouzový režim, který nemůže být trvalý. Letos se částka zvýšila na 16 milionů korun, nicméně i nadále si myslíme, že k opuštění nouzového režimu by bylo třeba částky, kterou jsme vloni odhadli na zhruba 20 až 21 milionů," řekl Pistorius.

 

Právě se děje

Další zprávy