Nadílka Velkého knižního čtvrtku a zmrzlý Viewegh

Marcel Kupka
11. 10. 2012 7:50
Začíná Velký knižní čtvrtek, svátek knihkupců
Foto: Aktuálně.cz

Nové knihy - Velký knižní čtvrtek? Minulý týden jsme představili vzpomínkové knihy Salmana Rushdieho a Madeleine Albrightové a román beze slov Nový svět Shauna Tana. Zbylou devítku bestsellerů jsme zmínili jen krátce. Pojďme to napravit. Alespoň ve čtyřech dalších případech - Simon Mawer, Jo Nesbo, Petra Hůlová a Gao Xingjian slibují čtenářský zážitek, který dlouho zůstane v paměti.

Čtěte také
Velký knižní čtvrtek: přichází dvanáct bestsellerů

Na závěr také připomeneme, že tento týden vychází i novinka Michala Viewegha Mráz přichází z Hradu. Román s příchutí skandálna.

Simon Mawer: Dívka, která spadla z nebe (Kniha Zlín)

Foto: Aktuálně.cz

Jidášovo evangelium, Skleněný pokoj, Mendelův trpaslík. Co titul, to bestseller - za Skleněný pokoj, inspirovaný osudy brněnské vily Tugendhat a jejích obyvatel, byl Simon Mawer nominován na Man Booker Prize 2009. Velký knižní čtvrtek představuje jeho novinku Dívka, která spadla z nebe.

Názvem může připomínat trilogii Stiega Larssona Milénium (Dívka, která si hrála s ohněm), o severskou detektivku ale nejde ani náhodou. Hrdinkou příběhu je Marian Sutro, z poloviny Angličanka, z poloviny Francouzka, kterou perfektní znalost francouzštiny předurčí k tomu, aby ji britské zpravodajské služby za druhé světové války vysadily jako agentku v okupované Francii. Mawerův román se dívá na válku jinak, než jsme zvyklí.

Vypravěčem válečných románů, které čteme, bývá (téměř) vždy výhradně muž. Simon Mawer vsadil doprostřed dění ženu, mladou dívku. A jak je jeho dobrým zvykem, poradil si výborně.

 

Jo Nesbo: Sněhulák (Kniha Zlín)

Foto: Aktuálně.cz

Severská detektivka. Módní vlna napínavých románů ze sychravé Skandinávie přežila úspěšně další rok a stejně jako loňský Velký knižní čtvrtek ani ten letošní nemůže být bez muže, který se po smrti Stiega Larssona stal ikonou žánru -  další napínavou detektivku, Sněhuláka, v rámci knižního čtvrtku představí Jo Nesbo.

V sedmé knize série detektivek s Harry Holem je středem dění sněhulák. Jak říká anotace: "Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu..."

Pentagram, Nemesis, Spasitel. Sněhulák je čtvrtou českou holeovkou. A ne poslední.

 

Petra Hůlová: Čechy, země zaslíbená (Torst) 

Foto: Aktuálně.cz

Za debut Paměť mojí babičce získala Magnesii literu v kategorii Objev roku. Za Umělohmotný třípokoj  Cenu Jiřího Ortena. Za Stanici Tajga cenu Jiřího Škvoreckého.

Každá její nová kniha je událostí pro kritiku i čtenáře. Třiatřicetiletá Petra Hůlová toho stihla už hodně, letošní Velký knižní čtvrtek přinese čtenářům její novinku. Název? Čechy, země zaslíbená.

Kniha vypráví příběh Ukrajinky Olgy, která doufá a věří, že v Česku najde nový (rozuměj lepší) život. Živí se jako uklízečka, její muž nádeničí na stavbách. 

Osud přistěhovalců, imigrantů, gastarbaitrů, které „sem nikdo nezval", ale kteří tady s námi chtějí žít. Ne přežívat, žít.

 

 

Gao Xingjian: Bible osamělého člověka (Academia)

Foto: Aktuálně.cz

Dvaasedmdesátiletý spisovatel, literární kritik, dramatik a malíř, držitel Nobelovy ceny za literaturu pro rok 2000 - Gao Xingjian. V Česku jsme se s jeho tvorbou mohli seznámit už předloni, kdy v překladu Denise Molčanova vydala Academia román Hora duše.

Stejný překladatel a stejné nakladatelství stojí za vydáním dalšího autorova románu - Bible osamělého člověka patří mezi největší lákadla Velkého knižního čtvrtku 2012.

Gao Xingjian se v knize vrací do roku 1997, kdy se coby stárnoucí dramatik (a exulant) vydává do Hongkongu, kde má premiéru jeho hra. Domov na dosah ruky oživí vzpomínky, paměť otupená exilem se probouzí k životu a bolí. Autor vzpomíná na své dětství i dospívání, na ženy, které prošly jeho životem, na naději i strach, který přinesla čínská kulturní revoluce.

 

Doprovodné akce? Někde otevřou už o půlnoci

Vydáním knih nic nekončí. Ani pro nakladatele, ani pro knihkupce, samozřejmě ani pro autory ne. Velký knižní čtvrtek, to jsou také doprovodné akce - autogramiády. V Paláci knih Luxor na pražském Václavském náměstí budou své knihy podepisovat Simon Mawer, Madeleine Albrightová či Martina Formanová, autogramiády se budou konat také v dalších městech.

24. října pak do České republiky přijede laureát Nobelovy ceny Gao Xingjian, jenž bude své knihy podepisovat v knihkupectví Academia na Václavském náměstí.

Knihkupci? I pro ně je Velký knižní čtvrtek svátkem. Ti internetoví dvanáctku bestsellerů už dlouho dopředu nabízejí v předprodejích za ceny, kterým lze jen těžko odolat, kamenní knihkupci lákají na doprovodné programy a prodlouženou otevírací dobu - například Vladimírovo knihkupectví v Jablonci nad Nisou otevře 11. října přesně o půlnoci.

Velký knižní čtvrtek se svým druhým ročníkem posouvá opět dál a zároveň blíž - ke čtenářům.  

 

Viewegh zmrznul

Foto: Aktuálně.cz

Velký knižní čtvrtek nabízí dvanáct bestsellerů. Na českém knižním trhu ale vychází desítky knižních novinek týdně. Jednou z těch nejočekávanějších je nový román Michala Viewegha Mráz přichází z Hradu. Bude stejně úspěšný jako autorovy předchozí knihy?

Mráz přichází z Hradu je podle autora thriller. Dějově doplňuje loňský román Mafie v Praze (jeden z nejúspěšnějších titulů loňské podzimní sezóny, ne-li nejúspěšnější vůbec), přitom má být jiný - skandálnější.

Důvod? Míchá (nevkusně) fikci se skutečností, mnohé postavy vystupují pod pravými jmény (Vít Bárta, Radek John, Václav Klaus a další) a především - je bulvární a lokálně a časově omezený. Za pět let  Mráz přichází z Hradu náhodnému čtenáři neřekne nic. Škoda.

 

Právě se děje

Další zprávy