Býčí zápasy, Don Quijote nebo ženy. Ostrava vystavuje španělské umělce z Paříže

Býčí zápasy, Don Quijote nebo ženy. Ostrava vystavuje španělské umělce z Paříže
Výstava se koná coby součást oslav 95. výročí Domu umění, který byl otevřen v květnu 1926.
Pohled do výstavy Španělští umělci Pařížské školy.
Vlevo je obraz nazvaný Žena v křesle z roku 1946, jehož autorem je Honorio García Condoy.
Pohled do výstavy Španělští umělci Pařížské školy.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
28. 4. 2021 14:44
Galerie výtvarného umění v Ostravě připravila výstavu obrazů, kreseb a grafik nazvanou Španělští umělci Pařížské školy. Představuje šest desítek děl s tematikou býčích zápasů, Dona Quijota, žen či zátiší. Všechny exponáty pocházejí ze zdejších sbírek.

On-line vernisáž v Domě umění se uskuteční příští úterý 4. května, kdy bude zveřejněna také virtuální prohlídka. Výstava potrvá do 6. června.

Ostravská instituce spravuje po pražské Národní galerii druhou nejvýznamnější kolekci španělského moderního umění v Česku. Její součástí byly dříve i dvě kresby Pabla Picassa, které však ministerstvo kultury muselo vrátit v restitučním řízení z roku 1997. Picassova díla proto na výstavě nejsou zastoupena.

Výstava španělského umění se v ostravském Domě umění konala naposledy roku 1992. "Tehdy ji připravil můj tatínek a kurátor Vilém Jůza. Termín otevření aktuální výstavy pro veřejnost závisí na vládních opatřeních," doplňuje současný ředitel galerie Jiří Jůza.

Díla 16 španělských umělců, kteří zakotvili v Paříži, jsou rozdělena do osmi tematických sekcí. Převážně jde o kresby a grafiky, výběr ale obsahuje i malbu například od tenerifského rodáka Óscara Domíngueze. Ten roku 1947 vystavoval v Olomouci a tvořil v ateliéru sochaře Jaromíra Šolce a jeho ženy Marty. Odsud se pak jeho práce dostaly do ostravské sbírky.

Dále mohou diváci vidět díla Francisca Borese, průkopníka moderního sochařství Julia Gonzáleze, Antoniho Clavého, nominovaného na dva filmové Oscary, nebo Baltasara Loba, známého kompozicemi, jež znázorňují matku s dítětem.

"Výstava se omezuje na období kolem roku 1946, kdy se v pražském Mánesu konala pod záštitou Československé republiky první poválečná zahraniční výstava: Umění republikánského Španělska. Značná část vystavených prací pak zůstala v československých sbírkách, mimo jiné i v Ostravě," vysvětluje kurátor a odborník na dějiny umění hispánského světa Pavel Štěpánek.

"Španělští umělci během pobytu v Československu navázali přátelství s řadou místních umělců," doplňuje kurátor, který zájemce o expozici provede on-line komentovanou prohlídkou 3. června.

Výstava se koná coby součást oslav 95. výročí Domu umění, který byl otevřen v květnu 1926. V památkově chráněné budově dnes sídlí Galerie výtvarného umění v Ostravě, jejíž sbírky čítají přes 23 tisíc děl.

 

Právě se děje

Další zprávy