Návrat kultury se zpozdí, galerie a muzea otevřou jen ve třech krajích

ČTK ČTK
27. 4. 2021 0:35
Prvními třemi regiony, kde budou lidé po mnoha měsících smět navštívit muzea, galerie nebo památky, se stanou Královéhradecký, Plzeňský a Karlovarský kraj. Možnost individuálně využít tento typ zařízení zde bude platit od příštího pondělí 3. května, kdy ve vybraných krajích zároveň dojde k obnovení provozu části služeb a možná maloobchodu.
V královéhradecké Galerii moderního umění na návštěvníky čeká nová stálá expozice Posledních padesát let, kterou připravil kurátor Tomáš Pospiszyl.
V královéhradecké Galerii moderního umění na návštěvníky čeká nová stálá expozice Posledních padesát let, kterou připravil kurátor Tomáš Pospiszyl. | Foto: Miroslav Podhrázský

V pondělí pozdě večer to schválila vláda. Případné další kraje, které by se mohly přidat, pokud to dovolí epidemická situace, upřesní ve čtvrtek.

V nařízení přijatém toto pondělí stojí, že v Královéhradeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji budou moci lidé navštěvovat muzea, galerie a památky tak, aby měl každý uvnitř k dispozici 15 metrů čtverečních plochy. Návštěvníci jsou povinni udržovat rozestupy alespoň dva metry, nejde-li o osoby ze společné domácnosti. Musejí používat respirátory. Skupinové prohlídky nejsou povoleny.

Opatření přibližně odpovídají druhému balíčku ze šesti, které minulý týden představila vláda jako systém postupného uvolňování protiepidemických restrikcí. Chce je vždy v pondělí upřesňovat a ve čtvrtek potvrzovat.

Ve třetím balíčku žádné kulturní instituce nejsou, ve čtvrtém se počítá s možným otevřením divadel a koncertů pod širým nebem a dalšími kulturními představeními pořádanými venku za přísného hygienického režimu, pokud bude počet nově nakažených pod 75 na 100 tisíc obyvatel za sedm dní.

Podle zprávy ministerstva kultury z minulého týdne by se oblasti uvedené ve čtvrtém balíčku mohly otevírat ideálně ve druhé polovině května.

Hned druhý den po oznámení tohoto systému v pátek 23. dubna přišli zástupci divadelních a tanečních organizací s prohlášením, že jim nástin uvolňování kultury nestačí a že žádají přesnější plány. Mrzí je, že vláda jako službu nevnímá také kulturu, která je pro návrat k normálnímu životu podle nich nezbytná. Upozorňují, že kulturní provoz nelze obnovit ze dne na den.

Také ředitel pražského Národního divadla Jan Burian by rád viděl přesnější harmonogram. "Dosavadní informace jsou nám k ničemu. Nevíme, kolik máme prodávat vstupenek, od kdy ani za jakých epidemiologických podmínek. Tudíž ani nevíme, za jakou cenu," reaguje Burian na pondělní oznámení vlády.

"Je třeba, aby ministerstvo zdravotnictví s vládou představilo konkrétní zdravotnicko-epidemiologické parametry, ze kterých půjde vyvodit, od kdy a za kolik můžeme nabízet vstupenky tak, abychom neprohlubovali dramatické finanční ztráty. Ostatní provozovatelé kultury potřebují obdobně znát podmínky pro open air aktivity nebo pro školní divadla či malé nezávislé scény," upozorňuje Jan Burian.

 

Právě se děje

Další zprávy