Milionovou sbírku kreseb Boba Dylana získal český galerista. Vystaví je na Staroměstské radnici

Barbora Němcová Barbora Němcová
18. 11. 2016 9:56
Bob Dylan se kromě hudby a literatury věnuje i malování obrazů. Část jeho sbírky bude k vidění i v létě příštího roku v Praze, a to na Staroměstské radnici. Českému galeristovi se podařilo získat kolekci více než šedesáti děl čerstvého držitele Nobelovy ceny.
Dílo Boba Dylana.
Dílo Boba Dylana. | Foto: Archiv Zdeňka Kočíka

Když hudebník, umělec a čerstvý nositel Nobelovy ceny Bob Dylan v 60. letech koncertoval po celé Americe, své cesty si dokumentoval skicami. Podle náčrtů o pár desítek let později nakreslil akvarelové kresby, které dnes nejen jeho fanoušci obdivují po celém světě. Příští rok Dylanova sbírka obrazů dorazí i do Prahy.

Foto: Archiv Zdeňka Kočíka

Na šest desítek Dylanových grafických listů se podařilo koupit českému galeristovi Zdeňku Kočíkovi od londýnské renomované galerie Halcyon. “Díla, která se nám podařilo získat, oplývají barvami, jsou pestrá a objevují se na nich typické motivy Ameriky 60. let jako hostely, auta nebo autobusy,” upřesňuje majitel kolekce Kočík.

V 60. letech, kdy díla nakreslil, byl Dylan považován za vůdčí postavu sociálních nepokojů a vznikla i jeho nejproslulejší hudební díla jako Like a Rolling Stone nebo It Ain't Me Babe.

Foto: Archiv Zdeňka Kočíka

Pro obrazy, jejichž cena se pohybuje v řádech milionů korun, nyní odborníci z galerie vybírají správné rámy a pasparty tak, aby vše ladilo a tvořilo harmonický celek. “Chceme, aby si návštěvníci z chystané výstavy odnesli ten nejlepší zážitek. Máme radost, že českému publiku můžeme nabídnout expozici světového formátu a 'přinést Dylana do Prahy',” dodává sběratel, který se může pochlubit i největšími českými sbírkami Andyho WarholaSalvadora Dalího nebo Vicotra Vasarelyho.

Bob Dylan proslul svými hity například Knockin' on Heaven's Door nebo Forever Young, napsal řadu knih a kromě Nobelovy ceny za literaturu se může pyšnit i cenou Grammy, Zlatým Glóbem nebo Oscarem. Výstava jeho obrazů bude v české metropoli k vidění od června do srpna příštího roku v Křížové chodbě Staroměstské radnice.

Galerista Zdeněk Kočík.
Galerista Zdeněk Kočík. | Foto: Archiv Zdeňka Kočíka
 

Právě se děje

Další zprávy