Louis de Bernières: Jsem trochu jako Franz Kafka

Zdeněk Mihalco
7. 1. 2007 0:00
Spisovatel Louis de Bernières, který proslul knihou Mandolína kapitána Corelliho, říká: "Chtěl bych napsat román o historii střední Evropy."

Kdo je Louis de Bernieres

Britský spisovatel, autor historických románů, proslul knihou Mandolína kapitána Corelliho. Než se stal spisovatelem pracoval jako zahradník, tesař, kurýr, kovboj, učitel a automechanik. Je trojnásobným držitelem Ceny spisovatelů Britského společenství a za román Ptáci bez křídel byl nominován na Whitbreadovu cenu.

Knihy britského autora vycházejí ve statisícových nákladech, jeho dílo je populární  i v Česku. Loni vydalo nakladatelství BB art v češtině jeho zatím poslední román Ptáci bez křídel, odehrávající se na území dnešního Turecka během první světové války.

Ptáci bez křídel jsou podle většiny kritiků vaší nejsmutnější a zároveň nejlepší knihou. Souhlasíte?

Snad ano. Je to určitě mé nejambicioznější dílo a jedno z těch, na které jsem hrdý.

Proč jste napsal knihu zrovna o historii Turecka?

Můj dědeček bojoval u Královské námořní divize v kruté bitvě o poloostrov Gallipoli za první světové války. Během jediného dne byl v bojích proti Osmanské říši třikrát zraněn. Po celý život nosil v těle kulky.

Vy jste v Turecku žil?

Ne. Několikrát jsem Turecko navštívil na krátký čas. Znám jenom západní část země. Nejsem si jistý, že by se mi na východě Turecka líbilo.

A chtěl byste v Turecku žít?

Pokud máte solidní práci, může tam být skvělý život. Rodinný vazby jsou v Turecku mimořádně silné, turecká kuchyně je úžasná. Ale miliony Turků mají složitý život, bez práce. Venkov se vylidňuje a lidé se stěhují do chudinských čtvrtí ve městech.

Chtěl byste vůbec bydlet někde jinde než v Británii?

Vždycky jsem se chtěl přestěhovat do Francie. To je má oblíbená země.

I vaše příjmení zní francouzsky. Žili tam vaši předkové?

Hodně se zajímám o historii naší rodiny. O předcích toho vím docela dost a pořád si zjišťuju další informace. Někteří v nich žili v Normandii. Byli to hugenoti a zemi opustili kvůli utlačování za vlády Ludvíka XIV. v 17. století. Ovšem i v současné době žije několik mých příbuzných v Paříži.

Nechystáte se napsat román o vašich předcích nebo o historii Normandie?

Neplánuju to. Ta kniha by byla moc dlouhá!

Dosud jste nenapsal žádnou knihu z prostředí Británie. Nebo je to jinak?

Chystám sbírku povídek z anglického prostředí. Zatím zjišťuju, jestli jich mám dostatek kvalitních příběhů. Také dělám poslední úpravy nového románu. Hlavní hrdinkou bude srbská žena. A někdy v budoucnu bych chtěl také vydat sbírku poezie.

Vyznáte se i v historii střední Evropy?

Docela ano, byť středoevropská historie je nesmírně komplikovaná. Často přemýšlím, že bych napsal román týkající se historie střední Evropy, ale samozřejmě nejdřív potřebuju vymyslet dobrý příběh.

Procestoval jste někdy střední Evropu?

V Praze jsem byl před několika lety a zamiloval jsem si to tam. Doufám, že se do Česka brzy vrátím. Českých spisovatelů moc neznám, jedině snad Franze Kafku. Myslím, že mám trochu podobné životní postoje jako on.

Co byste dělal, kdybyste se sám nestal spisovatelem?

Asi bych žil bez smyslu života. A zemřel v chudobě, bídě a utrpení nejspíš na rakovinu plic nebo kvůli alkoholismu.

 

Knihy Louise de Bernieres v češtině:

Foto: Aktuálně.cz

Válka o zadnici Dona Emmanuela

Groteska s neuvěřitelně násilnými a lidsky znepokojujícími výjevy. Kniha o náhodách, štěstí, utrpení a podivnostech ve fiktivním světě inspirovaná ročním pobytem spisovatele v Jižní Americe.
Foto: Aktuálně.cz

Seňor Vivo a drogový baron

Utopická komunita obývaná tři sta let starými konkvistadory, prostitutkami a jaguáry se slabostí pro čokoládu se ocitne v nebezpečí. Děj Bernieres umístil do fiktivní jihoamerické země, které vládnou drogoví baroni.
Foto: Aktuálně.cz

Nezvladatelné dítko kardinála Guzmána

Závěrečná část latinskoamerické trilogie. Zkorumpované vlády, katolická církev, drogoví baroni a chudoba. Celá knižní trilogie je inspirovaná jihoamerickým magickým realismem.
Foto: Aktuálně.cz

Mandolína kapitána Corelliho

Světový bestseler, vtipný a zároveň tragický milostný příběh. Klidný život na řeckém ostrůvku Kefallénie naruší světová válka. Knihu převedl do filmové podoby režisér John Madden, hlavní role hráli Nicolas Cage a Penélope Cruz.
Foto: Aktuálně.cz

Rudý pes

Příběh o psech a lidech. Ovčák Rudoch proslul jako profesionální stopař. Adoptovat ho chtěli všichni, ale Rudoch se nechal ochočit jen jedním člověkem - řidičem autobusu, jemuž Rudochova náklonnost změnila život.
Foto: Aktuálně.cz

Ptáci bez křídel

Epický historický román, který se odehrává na pozadí rozpadu osmanské říše. Sleduje osudy obyvatel městečka Eskibahçe, kde spolu křesťané a muslimové žili stovky let v míru. Jenže vypukne první světová válka.
 

Právě se děje

Další zprávy