Další mp3 knihy přicházejí do Česka

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 12. 2006 0:00
Praha - Před Vánoci začne fungovat další portál knih pro uši. Na adrese MP3knihy.cz si budou k mání třeba verše Davida Vávry ve vlastním přednesu.

Herec, architekt a básník se podílel na dvou ze tří úvodních titulů. Na portálu budou k mání jeho Slavnostní básně, s přáteli pak namluvil i tragikomický román Jiřího Pilouse Se srpem v zádech.

Do třetice tu bude k dispozici překladový titul Rakovinu nevyléčíš Denise Learyho. Autoři webu jednají o dalších, zejména českých titulech, zatím je ale nechtějí zveřejnit. Portál směřují spíše na menšinovou literaturu. "Takže žádný Viewegh a mainstream," dodávají.

David Vávra při nahrávání
David Vávra při nahrávání | Foto: Aktuálně.cz

Jednoho z nich, Josefa Chrousta, prý povzbudila k tomuto počinu obliba mp3 audioknih v zahraničí, kontrastující s dosavadní nedostupností "mp3-literatury" v českém jazyce.

"Souvisí to jistě i s tím, že především ve Spojených státech si lidé kupují běžně mp3 přehrávače o kapacitě desítek GB," podotýká, ale věří i v tuzemský boom. 

Odhlédnuto od technologie má mluvené slovo i v Česku svou tradici a zákazníky - jen internetové obchody nabízejí víc než pět stovek alb. Většina z nich jsou pohádky či fantasy, ale najdeme mezi nimi i literaturu pro dospělé.

Infobox
Autor fotografie: Profimédia

Chroust věří, že nový formát oblibu ještě zvýší. "Audioknihy nejsou dobré leda pro opuštěné lidi, se kterými si nemá kdo povídat," říká s tím, že mp3 knihy už pomalu nalézají rostoucí počet příznivců,  především mezi literárními požitkáři.

"Nikdo nepochyboval, že umělecký přednes dodává slovesným dílům nové dimenze. Dnes by měl ovšem málokdo trpělivost vstávat každých 20 minut z křesla a chodit desku obracet."

O mnoho praktičtější nebyla ani CD - nezkrácené čtení průměrně dlouhé knihy by se nevměstnalo na méně než deset disků. Formát mp3 tak přináší audioknihám uživatelský komfort i jednoduchost a  malý objem dat.

Stejně jako u konkurence, i knihy od Chroustů zatím nepůjde stahovat přímo z webu. Tam bude k dispozici krátká ukázka,  zájemci si pak knihu mohou objednat vypálenou na CD. Ceny se budou pohybovat od 150 korun až po 259 korun v případě devítihodinového záznamu knihy Se srpem v zádech.

Mp3 knihy najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy