Banksyho dílo se po aukci samo zničilo. V rámu obrazu byla skrytá skartovačka

Reuters Kultura Reuters, Guardian, Kultura
Aktualizováno 8. 10. 2018 14:01
Za 30 milionů korun bylo na včerejší aukci vydraženo dílo streetartového umělce Banksyho. Obraz ale nečekaně sám sjel pod rám a prošel skrytou skartovačkou.
Banksyho malba poté, co prošla skrytou skartovačkou v rámu. | Video: Banksy

Britský streetartový umělec Banksy se postaral o jeden z nejodvážnějších žertů v dějinách umění, glosuje britský deník Guardian událost ze včerejší aukce v Londýně.

Na aukci pořádané Sotheby's nový majitel vydražil Banksyho slavný obraz Dívky s balonem za 1,04 milionu liber, v přepočtu lehce přes 30 milionů korun, čímž vyrovnal dosavadní Banksyho rekord z roku 2008. Sotva ale licitátor úderem kladívka oznámil ukončení dražby a změnu vlastníka, plátno s nasprejovanou malbou spustilo alarm, samo od sebe sjelo pod rám a prošlo skartovačkou, která znehodnotila jeho spodní část.

Banksy, který skartovačku zřejmě tajně umístil do spodní části rámu, následně na svém Instagramu zveřejnil video překvapených účastníků aukce doprovázené poznámkou "Jede, jede, dojelo…".

View this post on Instagram

Going, going, gone...

A post shared by Banksy (@banksy) on

Mluvčí aukčního domu Sotheby's později sdělil ekonomickému deníku Financial Times, že nový majitel díla, jenž si přeje zůstat v anonymitě, je vývojem událostí překvapen. Sotheby's s ním nyní jedná o tom, jak dál postupovat.

Sotheby's rovněž konstatovalo, že je to "dozajista" poprvé, kdy se nějaké plátno po aukci samo zničilo.

Deník Guardian ale upozorňuje, že skartovačka Banksyho dílo nemusela znehodnotit - je možné, že tato nečekaná performance a vtip adresovaný trhu s uměním naopak hodnotu Banksyho napůl zničeného díla zvýší.

"Zatím se snažíme zjistit, co tento čin znamená v kontextu aukce. Ale lze argumentovat tím, že cena díla nyní vzrostla," uvažuje nahlas Alex Branczik, šéf odboru současného umění aukční síně Sotheby's.

Banksyho stencil dívky sahající po červeném balonku ve tvaru srdce se prvně objevil na zdi ve východolondýnské čtvrti Shoreditch. Roku 2006 pak Banksy vytvořil limitovanou sérii autorizovaných printů, které se svým tehdejším galeristou Stevem Lazaridesem prodávali sběratelům umění.

Streetartový výtvarník vystupující pod pseudonymem Banksy zřejmě pochází z anglického Bristolu. Dnes patří k nejznámějším světovým autorům, jeho satirická a často protiestablishmentová díla se nečekaně objevují na zdech světových metropolí. Banksy přísně střeží svou totožnost, o níž dosud kolují jen spekulace.

Oficiální reprodukce Banksyho malby Dívky s balonem.
Oficiální reprodukce Banksyho malby Dívky s balonem. | Foto: Sotheby's

Někdejší autor graffiti, jenž se dnes věnuje street-artu, v minulosti sprejoval na bezpečnostní zeď oddělující Izrael od Západního břehu Jordánu, na jihu Anglie si otevřel parodii na zábavní park nebo do skutečného Disneylandu propašoval panáka v životní velikosti připomínajícího vězně z Guantánama.

Vloni Banksy otevřel "hotel s nejhorším výhledem na světě" v palestinském městě Betlému, přímo naproti betonové zdi postavené Izraelem.

Banksyho díla byla do minulého měsíce vystavena v kanadském Torontu. "Bývají to jednoduché, zapamatovatelné, i dítěti srozumitelné obrazy a slogany. Nejčastěji zesměšňují establishment či korporace. Kritizují války, bezpečnostní opatření, obchodní řetězce, davové chování, spotřební návyky, trh s uměním," napsalo o výstavě Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy