Nad Švankmajerem zvítězil Kolíbal. Vytvoří projekt pro příští bienále v Benátkách

Kultura Kultura
1. 10. 2018 18:05
Mezi návrhy čtyřiaosmdesátiletého Jana Švankmajera a dvaadevadesátiletého Stanislava Kolíbala vybírala porota pro příští Benátské bienále. Přednost nakonec dostal Kolíbal, jehož projekt reaguje na budovu československého pavilonu z 20. let minulého století.
Stanislav Kolíbal měl před třemi lety rozsáhlou výstavu v mezaninu pražského Veletržního paláce.
Stanislav Kolíbal měl před třemi lety rozsáhlou výstavu v mezaninu pražského Veletržního paláce. | Foto: Matej Slávik

Projekt pro společný český a slovenský pavilon na příštím bienále umění v Benátkách vytvoří dvaadevadesátiletý žijící klasik českého moderního umění Stanislav Kolíbal. Dnes odpoledne to oznámila Národní galerie.

"Pevně věřím, že budu schopný představit podstatu mé mnohaleté tvorby kombinací starších prací s těmi zcela novými v projektu, který reaguje na prostor pavilonu architekta Otakara Novotného," říká Kolíbal, který účast na bienále považuje za čest, jakkoliv přichází v pokročilém věku.

Ze třiadvaceti přihlášek, z nichž jednu podal také čtyřiaosmdesátiletý filmař Jan Švankmajer, Kolíbalův projekt vybrala odborná porota. Zasedli v ní ředitelka Státních uměleckých sbírek Drážďany Hilke Wagnerová, šéfka lisabonského musea Gulbenkian Penelope Curtisová nebo za českou stranu výtvarník Jiří David a kurátor Adam Budak.

Výběrem Kolíbalova návrhu porota oceňuje celoživotní dílo tohoto průkopníka českého konceptualismu, který na scéně působí již sedm desetiletí. Kolíbal proslul geometrickými kresbami, reliéfy a instalacemi. Přestože žil za železnou oponou, svou tvorbou naplnil nejnovější tendence konceptuálního umění. Jeho díla vystavilo newyorské Guggenheimovo muzeum či pařížské Centre Pompidou, které je dnes vlastní ve sbírkách. Doma se Kolíbal na žádné větší výstavě nesměl objevit až do roku 1988.

Kolíbalův nynější projekt reaguje na československý pavilon v Benátkách, jejž ve 20. letech minulého století postavil architekt Otakar Novotný. Jedná se o malou budovu o rozměrech 20 krát 11 metrů, rozdělena je na tři místnosti.

Dle porotců Kolíbalův návrh podtrhuje architekturu československého pavilonu. Zároveň koncepčně reaguje na kurátorské téma příštího bienále, jímž je umění jako možná odpověď na složitost dnešní doby.

"Umírněnost Kolíbalova tvarosloví je protilátkou vůči ironickému podtónu staré čínské kletby "přál bych vám žít v zajímavé době", která se stala hlavním tématem bienále pod kurátorským vedením Ralpha Rugoffa," uvádí Národní galerie, která českou účast na bienále zaštiťuje.

Porotci charakterizují Kolíbala jako umělce projevujícího "angažovaný a vášnivý postoj, víru v umění jakožto aktivní formu osvobození a emancipaci, jež je bouřlivá a vzdorovitá, ale současně hledá konsensus, jež je kombinací formy a ideje, jež převrací paradigmata, normy a globální vnímání vzhůru nohama".

Bienále umění v Benátkách se koná každé dva roky, tradičně přiláká přes půl milionu návštěvníků z celého světa. První ročník se konal roku 1895, Československo se akce účastní již od roku 1920. Češi a Slováci se však v přípravách pavilonu střídají, za českou stranu tak projekt zatím naposledy před třemi lety vytvořil Jiří David.

 

Právě se děje

Další zprávy