Foto: Tragický osud dětské hvězdy ze Star Wars. Malý Anakin už větší roli nikdy neměl

Jake Lloyd jako Anakin Skywalker ve Hvězdných válkách z roku 1999.
Jakeu Lloydovi bylo osm let, když jej režisér George Lucas obsadil do role malého otroka Anakina Skywalkera. Toho na pouštní planetě Tatooine najdou dva mistři řádu Jedi, kterým on pomůže z jejich nesnází, když vyhraje závod rychlých vznášejících se kluzáků. Mistři Jedi jej výměnou za to osvobodí a učiní z něj svého učedníka, aniž by tušili, že toto rozhodnutí bude mít dopad na celou galaxii.
Jak napsal deník New York Times, chlapec narozený roku 1989 v americkém Coloradu se k filmu dostal v polovině 90. let. V době, kdy Jake Lloyd začínal, Hollywood žil dětskými herci - od Macaulaya Culkina známého ze série Sám doma až po Leonarda DiCapria.
Lloyd už měl za sebou pár menších rolí, například v seriálu z nemocničního prostředí Pohotovost, když se zúčastnil ostře sledovaného konkurzu do Star Wars. Prošlo jím 3000 chlapců. Poslední kamerové zkoušky absolvoval přímo na Skywalker Ranchi, tedy filmovém ranči režiséra George Lucase, s herečkou Natalie Portman (vlevo). Ta ztvárnila královnu Amidalu, do které se chlapec v tuto chvíli jen platonicky zamiluje.
Film z roku 1999 měl obrovský komerční úspěch, celosvětově utržil 924 milionů dolarů a nastartoval novou trilogii Star Wars. Kromě toho ale změnil život Jakeu Lloydovi. V době premiéry desetiletý chlapec čelil "takové kritice a šikaně, že by to bylo nevídané i v případě dospělého herce", napsaly New York Times.
Foto: 20th Century Fox
Kultura Kultura
15. 3. 2024 7:01
Fanoušci sci-fi ságy Hvězdných válek pomalu začínají slavit čtvrtstoletí od premiéry Star Wars: Epizody I - Skrytá hrozba. Už teď hvězdy vzpomínají na natáčení v interview. Znovu mezi nimi ale chybí Jake Lloyd, který ve filmu z roku 1999 ztvárnil malého Anakina Skywalkera. Jeho osud zůstával širší veřejnosti neznámý. O stavu dnes pětatřicetiletého herce nyní s jeho svolením promluvila matka.
 

Právě se děje

Další zprávy