Tomáš Netopil se stane šéfdirigentem a hudebním ředitelem Pražských symfoniků

ČTK ČTK
20. 9. 2023 11:07
Dirigent Tomáš Netopil se od sezony 2025/2026 stane novým šéfdirigentem a hudebním ředitelem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Nahradí současného šéfdirigenta Tomáše Braunera.
Dirigent Tomáš Netopil.
Dirigent Tomáš Netopil. | Foto: Marco Borggreve

Netopil je v tuto chvíli ještě hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie, do uplynulé sezony byl také generálním hudebním ředitelem Aalto Musiktheater a Philharmonie v německém Essenu. Angažmá v České filharmonii se po nadcházející koncertní sezoně vzdá.

"Praha pro mě vždy byla a zůstává obrovskou studnicí bohatého kulturního života a hudby vůbec. Orchestr Pražských symfoniků, který ji neustále zvelebuje a zušlechťuje, patří právem k tomu nejlepšímu, co může Praha nabídnout," říká Netopil k nástupu na novou pozici v FOK. "Je mi velkou ctí a potěšením, že se naše umělecké dráhy spojí a budeme moci společně dál rozvíjet bohatý potenciál tohoto skvělého orchestru a přinášet radost posluchačům nejenom v Praze, ale i v celé České republice a v zahraničí. Naše společná cesta je pro mě krásnou a novou uměleckou kapitolou," dodává.

Netopil patří aktuálně k elitním českým dirigentům. Hostoval u mnoha renomovaných orchestrů, kromě Essenu a České filharmonie to jsou například Orchestre National de France, Vídeňští symfonikové, BBC Symphony Orchestra či orchestr curyšské Tonhalle. V sezoně 2022/2023 úspěšně debutoval s vídeňským orchestrem dobových nástrojů Concentus Musicus, s Královským dánským orchestrem v kodaňské Královské opeře a také s Korejským národním symfonickým orchestrem.

Významnou část práce Tomáše Netopila tvoří též dirigování operních inscenací. Mimo Aalto Musiktheater Essen řídil představení v Saské státní opeře v Drážďanech, ve Vídeňské státní opeře, v Nizozemské opeře či Velkém divadle v Ženevě. Kromě jiného je zakladatelem a uměleckým ředitelem Letní hudební akademie Kroměříž.

"Mám za to, že český orchestr, nota bene orchestr, který je ambasadorem města Prahy, dává největší smysl právě v kombinaci s českým šéfdirigentem. Nakonec tím současným je Tomáš Brauner, se kterým nás čekají ještě dvě společné sezony, včetně té speciální devadesáté, a i poté bude spolupráce FOK s ním pokračovat," uzavírá ředitel pražských symfoniků Daniel Sobotka.

Video: V klasické hudbě gender nikdo neřeší, říká dirigentka

"Je nešťastné, když se žena dirigentka snaží stylizovat do muže," řekla v pořadu Spotlight nedávno Anna Novotná Pešková, dirigentka Státní opery v Praze. | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy