Jack Black zrušil turné. Jeho spoluhráč zalitoval, že střelec netrefil Trumpa

Kultura Kultura
16. 7. 2024 21:24
Americké komediální rockové duo Tenacious D, které vloni vystoupilo v pražském Foru Karlín, s okamžitou platností ruší turné. Jeden z jeho členů, známý hollywoodský herec Jack Black, tak učinil v reakci na prohlášení spoluhráče Kylea Gasse. Ten na nedělní show politoval, že atentátník netrefil bývalého amerického prezidenta a nyní znovu kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.
Kyle Gass a Jack Black na snímku z loňského pražského koncertu kapely Tenacious D.
Kyle Gass a Jack Black na snímku z loňského pražského koncertu kapely Tenacious D. | Foto: Václav Vašků

Podle britské BBC se Gass vyjádřil při nedělním koncertu Tenacious D v Austrálii. Když mu na pódium přinesli dort na oslavu jeho 64. narozenin, Black se jej zeptal, co by si přál. "Aby příště Trumpa trefili," reagoval Gass. Na videu z vystoupení je slyšet, že se někteří diváci v hale smějí.

Gass narážel na v tu chvíli ani ne den starý pokus o atentát na Donalda Trumpa. Ten sice střelbu na předvolebním mítinku v Pensylvánii přežil a vyvázl se zraněním ucha, o život ale přišel jeden divák a dva další utrpěli vážná zranění. Čin odsoudili politici z celého světa i obou hlavních amerických politických stran.

Jack Black následně odložil jejich plánovaný další koncert v Austrálii, načež v úterý večer středoevropského času oznámil, že kvůli výroku ruší zbytek aktuálního turné Tenacious D. "Opravdu mě to šokovalo. Projevy nenávisti nebo politického násilí jsou nepřípustné v jakékoliv formě. Hodně jsem nad tím přemýšlel a dospěl jsem k názoru, že není možné pokračovat v turné Tenacious D. Zároveň odkládáme všechny naše budoucí plány. Děkuji za podporu," oznámil Black na sociální síti Instagram.

Gass, s nímž kvůli jeho slovům mezitím rozvázala spolupráci agentura Greene Talent, už se omluvil. Zpětně výrok považuje za tragický. "Byl krajně nevhodný, nebezpečný a byla to strašná chyba," cituje ho web Variety.com. "Odmítám násilí v jakékoliv podobě, ať by bylo namířené proti komukoliv. Hluboce se omlouvám všem, které jsem zklamal, a lituji, jestli jsem vám způsobil bolest," dodal Kyle Gass.

Kapela založená herci Jackem Blackem a Kylem Gassem koncem 90. let minulého století nečekaně prorazila s komediálním konceptem dvou nikoliv plakátově pohledných mužů, v nichž se láska k hudbě mísí s touhou dělat si z ní legraci.

Charismatičtí, vtipní a energičtí herci společně nejprve působili v losangeleském divadle, později natočili třídílnou minisérii pro televizi HBO a roku 2006 také celovečerní film Králové ro(c)ku, popsal web Allmusic.com. Tou dobou už měli uzavřenou smlouvu s velkým vydavatelstvím Epic Records a předskakovali kapelám od Pearl Jam po Foo Fighters. Právě účinkování v Tenacious D herci Jacku Blackovi otevřelo dveře k některým z jeho nejslavnějších filmových rolí.

V roce 2018 dvojice na YouTube zveřejnila animovanou třídílnou sérii nazvanou Tenacious D in Post-Apocalypto. Hudbu z ní umístila na čtvrtou studiovou desku Post-Apocalypto. Vloni poprvé vystoupila v Česku, a sice v pražském Foru Karlín. "Přebuzená rocková show vyvolává adekvátně silnou reakci publika. Celou dobu je to přitom hra, která se místy blíží muzikálovým číslům. Většina písní má sevřený příběh a muzikanti jej vyprávějí ústy více postav," napsalo o koncertu Aktuálně.cz.

Video: Hrozilo násilí i nepokoje. Teď může dojít k něčemu jinému, říká expert o střelbě na Trumpa

"Může to být přelomová událost," říká k pokusu o atentát na exprezidenta USA Donalda Trumpa amerikanista Jiří Pondělíček z FSV UK. | Video: Oldřich Neumann
 

Právě se děje

Další zprávy