Švabinského olejomalba byla prodána za bezmála 16 milionů. Je to jeho rekord

ČTK ČTK
19. 11. 2023 17:50
Za 15,872 milionu korun včetně přirážky byla tuto neděli v pražském Obecním domě vydražena olejomalba Maxe Švabinského nazvaná Splynutí duší z roku 1901. Překonala tak autorův rekord v českých aukcích, sdělil Miloš Svoboda z pořádající společnosti European Arts Investments. Vyvolávací cena obrazu, který odborníci považují za stěžejní dílo českého symbolismu, činila deset milionů korun.
Olejomalba Splynutí duší od Maxe Švabinského z roku 1901.
Olejomalba Splynutí duší od Maxe Švabinského z roku 1901. | Foto: European Arts

O plátno Splynutí duší svedli přímo v sále Obecního domu bitvu dva dražitelé. Švabinský v obraze uplatnil pro něj tehdy důležitý motiv osudové ženy, která muže nevábí hrdostí a krutostí, ale naopak rafinovanou jemností a nereálnou snovostí. "Kdyby se měl jmenovat jeden obraz, který stojí na počátku českého moderního malířství jako jeho vlastní mezník, bylo by jím Splynutí duší od Maxe Švabinského," napsal v posudku kunsthistorik Karel Srp.

Do aukce šel velký formát obrazu, který Švabinský daroval svému poručníkovi, starostovi Kroměříže Josefu Pištěckému. Menší formát má ve sbírce Národní galerie.

Milionovou hranici v nedělní dražbě překonalo devět děl ze 190 v nabídce, Celkem byly prodány téměř tři čtvrtiny nabízených prací, sběratelé za ně zaplatili přes 68 milionů korun.

Nové majitele našly práce významných tvůrců české avantgardy Emila Filly, Antonína Procházky či Václava Špály. Například Špálova olejomalba Dvě pradleny z roku 1937 byla prodána za 5,704 milionu korun, zatímco Fillovo Zátiší s lahví vína z roku 1913 za 6,82 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy