Skupina Kafka Band má za sebou premiéru Kafkovy Ameriky. Představení se hraje v divadle v Brémách

Hana Slívová Hana Slívová
26. 9. 2017 6:30
Skupina Kafka Band, v jejímž čele stojí zpěvák a výtvarník Jaromír Švejdík a spisovatel Jaroslav Rudiš, má za sebou premiéru hudebně-divadelního projektu Amerika podle románu spisovatele Franze Kafky. Pro německou scénu Theater Bremen ji nazkoušel režisér Alexander Riemenschneider. Kapela k představení složila hudbu a v představení také vystupuje.
Představení Amerika. Hlavní postavu hraje loutka. | Video: YouTube / Kafka Band

Kafka Band, inspirovaný tvorbou spisovatele Franze Kafky, působí na české scéně čtyři roky.

V roce 2014 vydal album Das Schloss - Zámek. Se Zámkem se před dvěma lety představil na německé divadlení scéně Theater Bremen, kde měla minulý týden premiéru nová hra Amerika režiséra Alexandra Riemenschneidera. I na ní se Kafka Band hudebně i dramaticky podílel.

"U Zámku jsme vycházeli z našich písní z alba Das Schloss a z podoby koncertů. Představení bylo úspěšné jak u diváků, tak u kritiků, a tak nám v Bremách nabídli další spolupráci. Tentokrát jsme skládali přímo pro divadlo," říká spisovatel, textař a zpěvák Jaroslav Rudiš, známý svou náklonností k německé literatuře.

"Na jaře jsme se sešli na chalupě, natočili čtrnáct demosnímků a našli v nich vlastní cestu románem. Na nich se pak dále pracovalo, během zkoušení vznikly tři další skladby," dodává Rudiš, který v Kafka Bandu zpívá a recituje a pro písně v inscenaci napsal německé i anglické texty vycházející z Kafkova díla.

Na dvou českých písních se textařsky podílel také výtvarník a zpěvák Jaromír Švejdík alias Jaromír 99.

"Hudebně jsme se nechali inspirovat knihou. Franz Kafka v Americe sice nikdy nebyl, ale nadčasově popisuje ten obrovský společenský převrat. Příchod moderní doby, techniky, mechanizaci práce i lidských vztahů a lásky. V tom je ta kniha nadčasová," říká Jaromír 99. Proto se kapela rozhodla více pracovat s elektronickými nástroji, syntetizátory a vocodery.

Amerika se v Brémách zkoušela dva měsíce. V plánu je zatím patnáct repríz až do konce ledna příštího roku.

Režisér Alexander Riemenschneider je s Rudišem autorem divadelního scénáře. Vedle Kafka Bandu ve hře vystupuje šest herců brémského divadla.

Samotného Karla Rossmanna, šestnáctiletého vyhnance z Prahy, hraje obří loutka, která symbolizuje jeho naivitu, strach, křehkost a samotu. Rossmanna do Ameriky pošlou jeho rodiče, aby ho tím potrestali za jeho selhání.

"Nejprve to s ním nevypadá špatně a zdá se, že se mu splní ten americký sen. V New Yorku má bohatého strýce. Ale i ten ho kvůli malichernosti vyštve, a tak se z Karla stane tulák. Přijde o všechno a společenský padá stále níž, až na úplné dno," říká Rudiš, jenž měl minulý týden v Německu dvě divadelní premiéry. Státní divadlo v Drážďanech totiž otevřelo sezonu adaptací jeho románu Národní třída.

Kafka Band tvoří Jaromír 99, Jaroslava Rudiš, Dušan Neuwerth, a.m. almela, Jiří Hradil, Zdeněk Jurčík a Tomáš Neuwerth.

 

Právě se děje

Další zprávy