V Siřemi vznikla stálá expozice Franze Kafky. Žil tam poté, co mu lékaři řekli, že má tuberkulózu

ČTK ČTK
19. 8. 2017 15:33
Do malé obce uprostřed chmelnic se 19. srpna po sto letech symbolicky vrátil Franz Kafka. V Siřemi na Žatecku se v někdejší sušárně chmele otevřela expozice věnovaná cestovatelskému období tohoto spisovatele. Stálá výstava fotografií chce přiblížit Kafku i jako člověka, který měl kondici, holdoval vegetariánské stravě či rád vesloval.
Franz Kafka.
Franz Kafka. | Foto: ČTK

V roce 1917 diagnostikovali lékaři spisovateli Franzi Kafkovi (1883 - 1924) tuberkulózu. Na základě toho se rozhodl, že se vydá do vesnice jménem Siřem nedaleko Loun.

"Jeho příbuzní si tehdy mysleli, že si vybere nějaké sanatorium, ale on se vydal za svou milovanou sestrou Ottlou, která v Siřemi hospodařila," řekla jedna z autorek expozice Judita Matyášová, která společně s fotografem Janem Jindrou 14 let putovala po stopách Kafkových cest.

Na statku v tehdy německé obci se Kafkovi natolik zalíbilo, že zde zůstal osm měsíců. Právě Siřem, která se za 100 let téměř nezměnila, byla podle některých literárních historiků inspirací pro román Zámek.

Možná přibude i pivovar

Milovníci Kafky do Siřemi začali jezdit už v 90. letech. "Chyběla tu byť malá informační tabule," řekl David Herblich, jehož rodiče vlastní v Siřemi statek, v němž expozice vznikla. Návštěvníci v jednom patře najdou fotografie z cest, které podnikl Jindra s Matyášovou. "Byla to detektivní práce, pátrali jsme, jak dané místo vypadalo v době, kdy jej navštívil Kafka, čím žilo, co tam dělal spisovatel," uvedla Matyášová.

Jedno patro expozice patří mladým studentům fotografie, kteří vytvořili své práce na základě inspirace povídkou Doupě. Na návsi vedle kostela vzniklo informační centrum, kde jsou fotografie Siřemi. "To je opravdový poklad. Poskytla nám je pamětnice, která žila v obci v době, kdy tu byl Kafka. Můžeme tak porovnat jednotlivá místa," dodala Matyášová.

Expozice bude zatím otevřena o víkendech vždy od 13:00 do 17:00. V jejím dosahu by mohl být v budoucnu minipivovar, kde by se vařilo pivo z žateckého poloraného červeňáku, což je vyhlášená odrůda chmele. "Bylo by to pivo přímo z chmelového klonu Siřem," poznamenal Herblich.

 

Právě se děje

Další zprávy